Парламентарни избори 2021 – „БСП за България“ с ясен план за постигане на ускорен икономически растеж

Обвързване на икономиката с образованието за подготовка на нужните кадри е икономическата мярка, предлагана от „БСП за България“, която е най-необходима за големия бизнес. Това споделиха при среща с водача на листата Кристиан Вигенин ръководният екип на едно от най-успешните ямболски производствени предприятия – „ХЕС“ – Ямбол.

Заради липса на кадри както на средно ниво, така и инженерни, те не могат да оползотворят потенциала, който имат за износ на продукция.

Другият сериозен проблем, който поставиха пред Кристиан Вигенин, е усложняването на процедурите за износа на продукция в Русия, който съставлява 8% от износа на компанията. Вигенин подчерта, че дисбалансът в търговията с Русия е огромен и трябва да се търсят възможности за увеличаване на износа, а не да се създават допълнителни административни пречки.

„БСП за България“ си поставя за цел ускорен икономически растеж, увеличаване на доходите, потреблението, инвестициите и износа и намаляване на неравенствата, обясни  Кристиан Вигенин и запозна мениджмънта на фирмата с икономическите приоритети на левицата:

 • Образование според потребностите на регионалните икономики;
 • Държавна подкрепа за износа чрез Българската агенция за експортно застраховане;
 • Финансов щит за малки и средни предприятия чрез Българската банка за развитие;
 • Опростяване на нормативните разпоредби и процедури;
 • Намаляване на административната тежест и бюрокращина чрез въвеждане на 6 електронни регистъра:
 1. Електронен поземлен регистър,
 2. Информационна система, обединяваща пазарите на селскостопанска продукция с платформа за електронна търговия,
 3. Национална система по заетостта,
 4. Единен данъчен регистър,
 5. Електронна здравна карта и здравно досие
 6. Единна електронна образователна система.
 • Развитие на индустриалните зони и подкрепа на родното производство.

Той сподели и решимостта на „БСП за България“ да опрости процедурите за получаване на финансова подкрепа от фирмите, пострадали от Ковид –кризата, защото при срещите му с бизнеса стана ясно, че две ямболски фирми все още чакат помощта от 150 000 лв., след като са кандидадтствали и са одобрени още миналата година. Коалицията има конкретни мерки за първите 100 дни в управлението в най-важните сектори, сред които е и икономиката, за да стабилизира държавата.

About the Author :

Leave a reply