БСП: ГЕРБ се уплаши и прие декларация за ненастаняване на бежанци в Ямбол

DSC03460Хората от зала „Диана” и ние като общински съветници принудихме ГЕРБ да приемат декларация за ненастаняване на мигранти в Ямбол, въпреки нежеланието на ямболския кмет и на управляващото мнозинство, коментираха на пресконференция на БСП съветници от Ямбол и обясниха, че те са се уплашили, защото единият ден говориха едно, а на другия ден направиха съвсем друго.

Катя Георгиева припомни, че те като съветници заедно с колегите им от „Атака” са внесли първата декларация още на 27 октомври, но не е имало никаква реакция, а след това във всички комисии тя е била отхвърляна с мотива, че в Ямбол няма нужда от такава декларация и че не трябва да се нагнетява напрежение. След това обаче заради митинг концерта в зала „Диана” и мощната подкрепа на гражданите мнозинството е било принудено да внесе декларацията за гласуване на сесията, но от там нататък е започнала подмяната.

DSC03478Според вносителите на декларацията по-важното решение е било във втора точка, в която се казваше, че кметът на община Ямбол не може да подава заявление в Държавната агенция за бежанците за разселване на мигранти без решение на Общинския съвет, защото то щяло да даде сигурност на ямболци, но точно то е било отхвърлено в предложението на ГЕРБ.

Според съветниците от БСП приемането на тази декларация доказва, че и местната власт в Ямбол, в лицето на кмета, се държи страхливо, скрито и нечестно с гражданите на Ямбол.

DSC03474На въпрос как ще коментират обвиненията, че стоят зад гражданската инициатива за искане на местен референдум срещу настаняването на мигранти в региона, Атанас Мерджанов каза: „Пределно ясно е, че никоя политическа сила не може да бъде по-силна от гражданския гняв от бездействието на правителството и на водената от него политика за бежанците в продължение на 2 години”. Той обясни, че е присъствал на първия митинг в Бояново като народен представител от този район. На него е присъствал и кметът на община Елхово, макар и да не е бил сред хората, а отстрани да наблюдава.

DSC03464На въпрос не е ли по-добре да оставят гражданите да си съберат подписите за организиране на местен референдум, а не те като съветници да го внасят като предложение в Общинския съвет, Румен Банков обясни, че това е вариант референдумът да се проведе по-рано в рамките на два месеца.

Според него след като Общинският съвет е направил първата стъпка и е приел декларация, след това председателят на Общинския съвет трябва да покани на разговор представители на различните политически партии в местния парламент и те да решат дали не е по-добре те да инициират този референдум, вместо да чакат 3-4 месеца гражданите да съберат необходимите подписи.

DSC03466„Бюджетът беше приет за рекордно кратки срокове, което доказва, че управляващите са се отказали да мислят за една балансирана финансова рамка, която да предполага и икономически растеж и едновременно с това надеждна социална защита и грижа за българските граждани”, заяви позицията на БСП народният представител Атанас Мерджанов и обясни: „Пикът в дебатите беше за парите за БАН и за Софийски университет, при който лъснаха всички демагогски твърдения на ГЕРБ и заиграването с различни представители на научното съсловие и обясни, че този път са показали процедурни хватки само и само да не се приеме нещо, което те не са предложили”.

Това още веднъж доказва, че за последните две години тази коалиция, която ни управляваше, начело с ГЕРБ по никакъв начин не кореспондираше с интересите на българските граждани от различните слоеве на обществото, допълни още ямболският депутат.

Мерджанов припомни, че още при създаването на това правителство той е прогнозирал, че това ще бъде коалиция на недоимъка във всяко едно отношение – управленско, идейно, волево, но най-вече във социално – финансово, и се е оказал прав.

 

About the Author :

Leave a reply