БСП в Ямбол с първа равносметка след изборите

bspСъс самочувствие на първа политическа сила в област Ямбол и във всяка една от общините поотделно се изправяме пред вас, заяви Кристиан Вигенин, водач на листата на „БСП за България“ и бъдещ народен представител днес, 29 март, на първата пресконференция на БСП след изборите. В нея участваха още Николай Пенев – председател на ОбС на БСП и вторият от листата, който ще бъде народен представител, както и областният председател на социалистите Митко Андонов.

Кристиан Вигенин подчерта, че БСП в област Ямбол е с най-висок резултат от цялата страна. Изпълнени са изцяло поставените задачи: спечелването на изборите в областта; спечелване с най-висок резултат; запазване и увеличаване на влиянието на БСП спрямо предишни избори, включително и президентските. Сега БСП има над 38 процента от гласовете, на първия тур на президентските избори е имала малко над 35 процента, като трябва да се отбележи, че сега избирателната активност е по-ниска. Запазено и разширено е влиянието във всяка от общините. Постигната е и целта БСП да има два от четирите мандата в Ямболска област. Тази тенденция утвърждава БСП във втори избори като първа политическа сила в Ямбол и във всяка една от общините. „Това има особено значение за нас в Ямбол  и в общините, където БСП е в опозиция на местната власт. Същата тенденция наблюдаваме в Елхово и Стралджа“, подчерта Вигенин. На тези избори доближихме най-добрия резултат, който сме постигали през последните години  – това бе през 2005 г., когато БСП имаше малко над 40 процента, обобщи той.

Този резултат се дължи на доброто състояние на структурите на БСП в областта; на добре балансираната листа и активната работа на всеки един от кандидатите; на съдържателната и активна кампания, фокусирана върху програмата и приоритетите. Принос има и фактът, че за пръв път проведохме много активна кампания в интернет и в социалните медии, коментира водачът на листата.

Кристиан Вигенин не пропусна да отбележи, че внимателно ще бъдат анализирани преференциалните кампании, които бяха проведени, „защото впечатлението ни е, че както и на други места в страната, така и тук не малко бюлетини за БСП бяха обявени за невалидни, заради неправилно поставени преференции в листите. Естествено, това е неизбежен елемент от закона такъв, какъвто е. Вероятно не малък процент са загубените гласове заради преференциалните кампании. Разбира се, те пък от своя страна допринесоха за по-високия резултат“, коментира водачът на листата и отбеляза, че е въпрос на преценка и анализ е кое е надделяло.

Областният лидер Митко Андонов направи равносметка по общини.  В Ямбол резултатът на БСП спрямо предходните избори е удвоен.  Впечатляващ е резултатът й в Елхово, където БСП дълги години не е печелила избори. В Болярово като абсолютен брой гласовете за БСП може да не са много, тъй като общината е малка, но може би тя ще бъде общината в България с най-висок резултат за социалистическата партия. В Стралджа въпреки в политическата атака срещу БСП там, се запазват резултатите от последните няколко избора.

Николай Пенев благодари на журналистите, които са отразявали коректно кампанията и благодарение на техния труд посланията са стигнали до по-голяма част от избирателите. Той благодари и на гражданите, гласували доверие на листата на БСП, с което са определили социалистическата партия като политическа сила номер едно в областния център.

About the Author :

Leave a reply