БСП акцентира на социалните измерения на политиката

DSC05634БСП продължава да акцентира върху социалните политики и върху социалните измерения на това, което прави или не прави правителството, очерта фокуса на политиката на лявата партия през новия политически сезон народният представител Атанас Мерджанов.

Той обясни, че вече е подготвен сигналът  до Конституционния съд за 16-милиардния дълг. „Нека още веднъж да се види каква е позицията на всяка една от политическите сили, представени в парламента, защото се наслушахме на доста декларации и заклинания” каза още той и допълни: „ Ето сега е една навременна проверка за политическата последователност на всички политически партии и субекти, които декларираха несъгласие за вземането на такъв необяснимо висок държавен заем”.

БСП ще насочи усилията си да отстоява позициите си по Закона за училищното и предучилищното образование. Депутатът Мерджанов заяви, че управляващите не само не са се вслушали в мнението на учителското съсловие, но дори пренебрегват в голяма степен и мнение на министерството. „Това е много скандално, тъй като един закон, който трасира бъдещето на нацията за следващите десетилетия, още отсега не среща необходимата и задължителна подкрепа, а да не говорим за осъществяването му в реална ситуация”, каза още той.

Депутатът анонсира, че готвят законопроект за прогресивното и подоходно облагане и гарантира, че БСП няма да се откаже да поставя този въпрос в дневния ред на Народното събрание, защото това не само е съществен въпрос от ценностната система на левицата, но и право на всички граждани да бъдат справедливо данъчно облагани.

БСП е внесла и законопроект за признаване на антифашистите статут на участници във войните, защото има опит да се пренебрегне съществено значителния принос на съпротивата на българските антифашисти.

Атанас Мерджанов не пропусна да отбележи и изключително негативното отношение на президента към честването на 70-годишнината от победата над хитлеро-фашизма.

Според Атанас Мерджанов усилията на българските власти за противодействие на бежанската вълна значително изостават, а напливът се увеличава със затопляне на времето.

„Идеите за промяна на конституцията идват от хора, които няма да ги решават и няма да ги приемат, защото нито министърът, нито министър – председателят, а още по-малко присъдружни на съдебната власт могат да приемат тези промени, затова действията на БСП ще бъдат особено прецизни”, каза народният представител и допълни, че всички тези намерения по-скоро излизат, за да отговорят на определени европейски изисквания, без да са съобразени с българската реалност. „Дефицитът за справедливост в българското общество е крещящ и едва ли ще го запълним с подобни конституционни промени”, коментира още ямболският депутат и каза, че партията му няма да подкрепи реформи заради самите реформи, които нямат практическа реализация.

About the Author :