Брожение срещу директора на ОУ “Христо Смирненски”

10643До Георги Славов, кмет на Ямбол

Копие:

До Пенка Илиева, началник на РИО – Ямбол

До доц. Румяна Коларова, министър на образованието и науката

Уважаеми, г-н Славов,

На 1-ви август 2014 година бе възстановен от съда  на длъжността Директор на ОУ „Христо Смирненски” – г-н Димитър Бояджиев. Настоящото писмо няма за цел да оспорва решението на съда, а има намерението да засегне етичната, морална, колегиална гледна точка на проблема и най-вече тези проблеми, касаещи учители, ученици, които работят и се обучават във въпросното училище и техните родители. Понеже те не могат да бъдат административно доказани, в тяхна подкрепа излагаме следните факти:

Когато г-н Бояджиев застава начело на училището през 1998, в него има 37 паралелки от първи до осми клас с около 900 ученици. През годините в това  елитно училище са обучавани над 1200 ученици. Към днешна дата в  училището се обучават 279 ученици в паралелки от първи до осми клас. Причината за намаляване броя на учениците в училището не са само демографският срив и икономическата криза в страната. Огромен принос за това има начинът, по който се управлява училището от въпросният директор.

Предвид особеният  нрав  на г-н Бояджиев, който решава проблемите в училището с викове и крясъци, без уважение и толерантност към колегите си, в училището  цари непоносима атмосфера, в която се налага да работят преподавателите. Директорът създава напрежение и стрес, които рефлектират върху качеството на образователният процес и съответно върху учениците.  Именно това са причините родителите да не искат да записват деца си в училището. В учебното заведение  проблемите се решават със заплахи и манипулации. Често учениците са свидетели на това. Самите те споделят факти от ежедневни ситуации, които се разиграват пред очите им от г-н директора.

Масовото напускане на преподаватели от училището е друго доказателство на горе изложеното. Преди три години голям процент от началните учители напускат по собствено желание, не издържали на психическият тормоз, който са принудени да търпят с години. Повечето от тях са учители с дългогодишен педагогически стаж и утвърдени като авторитети: Виолета Господинова (начален учител), Митка Ончева (начален учител) , Величка Колева, Антонина Христова (начален учител).

В рамките на няколко дни, преди началото на тази учебната година предвид ескалиращото напрежение напуснаха: Юлия Таркаланова (учител по история и география), Бистра Парашкевова (учител по английски език) Юлияна  Христова (технически секретар), В. Стоянова (учител по информационни технологии). Разбира се, от тази постоянна подмяна на преподаватели в крайна сметка най-губещи са  учениците.

Въртележката от назначения и уволнения е и при заместник директорите: Р. Чолакова, Д. Цончева, Атанас Божков, Станка Ковачева, Ваня Тенева…

Във връзка с обстоятелствата, развили се динамично, група родители посетихме г-н Бояджиев на работното му място, в търсене на отговор защо се случва всичко това. Въпросите, с които потърсихме отговорност от директора, като ръководител и представител на институцията “училище” бяха апострофирани с неадекватни фрази от рода на: “Защо не питате този, който ме заместваше? “Какво да им направя, те сами напускат.” и т.н

След като  не бяхме удостоени с адекватен отговор, потърсихме съдействие от страна на РИО, гр. Ямбол в лицето на г-жа Пенка Илиева. Същата ни назначи среща на 16 септември 2014 година, 15.30 ч в нейният кабинет. Отзовахме се 10 родителя, но г-жа Илиева не беше на работното си място в уговореният час и срещата не се състоя. След което потърсихме Вашето съдействие.

Г-н Славов, нашето желание като родители е да се извърши нужната проверка в ОУ „ Христо Смирненски”, да се прецени внимателно ситуацията и да се назначи нов директор, поради невъзможността на сегашният  да се справи с поверената му институция като неин качествен ръководител.

Надяваме се на съдействие и подкрепа от Ваша страна.

 

17.09.2014 г.

Гр. Ямбол

About the Author :

10 Comments to “Брожение срещу директора на ОУ “Христо Смирненски””
 • Родител
  September 24, 2014 - Reply

  Това е престъпление спрямо децата,явно господин ,,директора” е всичко друго,но не и педагог!

 • образ безподобен
  September 26, 2014 - Reply

  Въпросът е много сериозен. Родителите са записали там децата си, заради определени учители, а тези учители смятат да напуснат, защото не искат да работят с този кретен. Затова и родителите са принудени да направят всичко възможно да изгонят него или ще трябва да търсят къде да си местят децата при започнала учебна година. Първото определено е по-приемливо.

 • Родител
  September 27, 2014 - Reply

  Потресаващо малодушие на РИО Ямбол, ами вземете си един свестен адвокат и го уволнете поради липса на качества и другите му престъпления както трябва.Армия родители и учители ще свидетелстват.Но явно началничката на РИО му е приятелка или не иска главоболия.Ще ли е възможно другите училища да поемат толкова много деца?Родителите ако масово си отпишат децата аз си мисля че ще принудят инспектората и министерството да се намеси.

 • Баба
  September 27, 2014 - Reply

  Какво ги е страх учителите, вкупом да си депозират оставките пред РИО и готово.Ще поставят инспектората под избор -закриват училището или махат директора, колкото и да го мързи РИО ще трябва да се размърда и да направи нещо.Министерските деца учат в частни училища, те са лично заинтересовани некадърни директори да унищожават държавното образование , за какво им са умни и критични млади хора,които могат да разсъждават ,че и да са по-добре образовани от децата на властимащите?
  Не им трябват такива, правителства си отиват, но директори некадърници и садисти стоят.

 • Родител
  October 1, 2014 - Reply

  Психическия натиск който оказва ,,господин директора” на преподавателите се отразява на учебния процес НЕ може децата ни да се обучават под стрес който се отразява на детската психика най-вече.РИО и МО да се вземат в ръце и да действат няма място за некадърници на директорския стол уронващи името на училището и объркващи бъдещето на децата ни и бъдещето на тази държава.

 • Родител
  October 8, 2014 - Reply

  Продължават абсурдите…
  Г-н Бояджиев навярно е пропуснал да запознае служителите и учителите, новоназначени на работа в повереното му училище с основните принципи от ЕТИЧЕН КОДЕКС НА УЧИТЕЛИТЕ / http://www.nukk.org/bg/code-of-ethics/#g5 / и най-вече гл. 3, чл.17
  и от Етичен кодекс на работещите с деца http://sacp.government.bg/normativna-ured…/…/etichen-kodeks/, защото се нарушават!!!

 • Родител
  October 9, 2014 - Reply

  Галина Димитрова – учител по химия и пом. директор в ОУ “Христо Смирненски” разказва в час по химия на децата, какво се е случило на родителска среща и предава грешна информация т.е ЛЪЖЕ, увличайки децата в клюка и интрига, навярно с цел да унижи и урони достойнството на конкретно дете. Може би това е единственият начин да се справи със собствените си емоционални и психични проблеми и комплекси. Когато и беше потърсена отговорност за лъжата и поведението пред учениците, госпожата видимо притеснена буквално си “глътна езика” и беше трудно да реагира адекватно.
  Оказва се, че изпращайки децата си в училище те получават унижения и психични травми от учители, на които липсва елементарно уважение и достойнство. Какво значение имат тогава квалификациите им, с които се пъчат!?…
  Докога образователната система ще толерира подобна безотговорност и пошлост!?

 • Родител
  October 21, 2014 - Reply

  Отново напуснал преподавател в училището !Докога ще продължава безхаберието на институцийта относно действията на ,,годподин бояджиев”-подобие на директор.Докога един пезскрупулен индивид ще потъпква достойнството на българския учител ДА СИ ХОДИ ЗАЕДНО ПОД РЪКА С шефката на инспектората Илиева която първо да се научи да говори правилно да си изчисти диалекта и селския манталитет и тогава да претендира че е нещо си.ВЪН ОТ СИСТЕМАТА!

 • Родител
  December 4, 2014 - Reply

  Вие нямате представа какво се случва в българските училища. Директорите, които са заели поста от години не го дават и си мислят, че училището е тяхна собственост, а учителите негови роби. Един директор си позволява да идва в учителската стая всеки ден, да крещи на учителите, да им забранява всичко и ако си отвориш устата мисли какво ще се случи. Само упреци, нападки и заплахи от рода на “Ще наказвам дисциплинарно”, “Аз коля и аз беся”. Нормално ли е това?

 • Родител
  October 22, 2015 - Reply

  Е, то бива -бива лъжи по адрес на училището , но чак пък толкова – гнусни , долни и подли лъжи – на които са способни само БЕЗМОЗЪЧНИ същества и на които вярват идиоти . Учителите , които са напуснали – са поради простата причина , че не им се работи – мързи ги – та чак ги боли – а за качество и дума не може да става . За мен е най-доброто училище в нашия град -училище в което аз съм учила – и в момента учат моите деца – и дай Боже , когато си имам внуци – те също ще учат там … А за директора г – н Бояджиев мога да кажа само и единствено ПРЕКРАСНИ неща – мил и внимателен към ВСИЧКИ – и към учители и към родители . Всичко написано по негов адрес е с цел единствено и само да се урони неговият авторитет . Когато се върна на работа след несправедливите дела , които се водеха с него – училището беше окрадено просто до шушка – от елементарния смешник Божков – крал , крал – само дето не се е н….л. Цялата помия е от ,,учителки,, които са напуснали по собствено желание и които и в други училища не ги искат , защото са ,, много качествени ,, . Децата напускали – ха-ха-ха- – ще напускат като им е заповядано от подобието на класна ,която са имали – да го направят … И мен ме обработваха ,, даскалиците -смешниците,, – но аз не се замесвам в гнусните им манипулации… Моето любимо училище е едно от най-добрите ни училища в града – а всичко останало са само лъжи и гнусни манипулации на безмозъчни същества , които просто друго не умеят да правят- кой на каквото е способен – това и прави . Срам и позор за такива жалки хорица , които на всичкото отгоре са и в учителската гилдия . УЖАССС !!!!!!!

Leave a reply