Броени часове до старта на баскетболния „Ямбол”, американският център го няма

RadionovТри дни остават до първия мач от новото баскетболно първенство, в който „Ямбол” гостува на вицешампионите от „Лукойл-Академик”. Трансферното лято донесе сериозни промени в съставите и на двата отбора – в зала „Диана” вече не са Павлин Иванов, Станислав Славейков, Димитър Маринчешки, Васил Кьосев, Франко Кашропил. На практика това е цял тим, така че старши треньорът  Радионов почна да гради състава в известна степен наново.

Все пак останаха калените в много битки Станислав Говедаров, който пак е капитан на „Ямбол”, остана и тежкото крило Стоян Петков, доказал през годините с жълто-синия екип, че не отстъпва на много от прехвалените чужденци в нашето първенство.

Треньорът трябваше да мисли този път сериозно за плеймейкър, тъй като опитът миналия сезон да преквалифицира Павлин Иванов на този пост, се оказа несполучлив, а и 20-годишният атакуващ гард още напролет подписа с „Левски”.

Където, разбира се, не е плеймейкър, а атакуващ гард.

С тази възлова роля сега в „Ямбол” се справя чудесно американецът Тейлър Лейсър. Белокожият баскетболист бе страхотен в серията от контролни мачове и ако продължи така в първенството, ще стане една от находките в Лигата.

На позиция 3 трябва да се справи хърватинът Тони Бърнас. Юношата на „Цибона”/Загреб/ демонстрира срещу „Черно море” при мачовете в зала „Диана” класа, после в другите проверки бе непостоянен, но вероятно още се адаптира, а е нормално понякога даден състезател просто да няма ден. Ден, тъй като Бърнас имаше проблеми с точната ръка от далечна дистанция на турнира в града на липите.

Много добре играе в последните двубои централният нападател Костадин Маршавелски. В Стара Загора нашите бяха в компанията на „Лукойл-Академик”, „Рилски спортист” и „Берое”, а Динко бе сред най-добрите в ямболския тим. И не само в ямболския. А това дава известно спокойствие, защото явно е доста трудно да се намери качествен американски център, каквито планове все още има управата на „Ямбол”.

Втори център е нужен по съвсем проста причина – Радионов разполага само с един действително висок играч – Маршавелски. Стоян Петков е страхотен в битките на „втория етаж”, но той е едва 200 сантиметра. Имаме и Андрей Иванов, който е над два метра и е типичен център, но той е още с жълто около устата.

Може да се окаже проблем късата скамейка с която разполага треньорът на жълто-сините. На пейката са Стойо Чолаков, Милен Костов, Андрей Иванов, Иван Тенев. Стойо е стабилен шести играч, така че при него няма притеснения. Костов изигра добри срещи на турнира в Стара Загора като почваше дори като титуляр. Той обаче няма опит в напечени шампионатни двубои, така че не е ясно доколко може да се справи на такова равнище.

Помни се, нашият клуб е ставал вицешампион на България и с 8 състезатели. По онова време обаче баскетболът не бе толкова динамичен, а и баскетболистите ни тогава сякаш бяха от стомана –  никакви травми, страхотна издръжливост.

Завесата така или иначе се вдига тази събота. Ако изобщо дойде нов център, той ще се вписва в движение, този номер „Ямбол” го е  правил многократно. Сергей Демурин, например, пасна още в първия си мач, а бе пристигнал в зала „Диана” преди 24 часа…

Борислав Ненов

About the Author :