Бродирани бижута майстори ямболска библиотекарка

1Бродирани бижута повече от два месеца изработва Татяна Йовчева, библиотекар в Регионалната библиотека в Ямбол. Запалила я нейна приятелка, с която шият гоблени и обменят информация, свързана с общото им хоби. Тази приятелка й показала свое бродирано бижу, което била направила за снаха си – австралийка, дала й и първите заготовки. Така Татяна се запалила и  първото сътворено украшение подарила за рождения ден на сестра си. Решила, че това е нещото, с което иска да се занимава и спряла с гоблените. „Обичам, като ми дойде нещо в главата, да оставя старото и да започна да се занимавам с новото. Не държа непременно да свърша едно нещо, преди да се захвана с друго“, признава гобленарката, че се вслушва повече във вдъхновението. Татяна Йовчева споделя, че изработката на бижутата не е сложна, заниманието е приятно, още повече, че нещата за шиене са малки за разлика от един гоблен, който се шие с месеци, 6че и години. Готовият продукт е по-бързо в ръцете ти и това ускорява удовлетворението. Интересът към оригиналните бижута от страна на приятели и познати е много голям, а тя изпитва истинско удоволствие от това да ги радва.

Идеи за мотивите, които ушива, взима от една книга за българска бродерия – там е обяснено различните мотиви от коя част на страната са, от кой регион, каква е символиката им. Татяна  е решила занапред да направи бижута с кукери, вече си е харесала моделите, тъй като те са нещо, характерно за Ямболския край. За бижутата, които вече е направила – колиета и обеци, е заимствала мотивите от по-голям модел, от него е ползвала отделни елементи.

Изработила е модел, който се казва „Сватба“ – подготвя го за предстоящото бракосъчетание на нейни близки. Той изобразява мъжкото и женското начало, които се събират след сватбата, а децата са представени като пиленца. Същият мотив с пилето го има и при бродерии, свързани с Петровден – та нали за този празник се пее за „пиле петровско“…

Преди няколко месеца в арт салона на читалище „Зора“ Татяна Йовчева подреди изложба от шитите от нея в продължение на 15 години гоблени. Защо не след време да покаже и бродирани бижута, излезли изпод нейните ръце?

2 3 4 5

Светлана Чамова

About the Author :