Боядисваха великденски яйца до Безистена

IMG_0492Ямбол, 05.04.2018 г.

Боядисване на великденски яйца имаше днес, на Велики четвъртък, до магазин “Всичко на тезгяха” – от северната част на Безистена в Ямбол. Организатор е Веселин Василев, управител на магазина. Етнографът Динка Ангелова разказа за традицията на децата, техните придружители и любопитни граждани. Малчуганите украсяваха яйцата по т. нар. восъчна техника, характерна за Велинградско и Ихтиманско. Етнографът обясни, че така украсените много красиво яйца не са се чупели. Те са се подарявали на любим човек и се държали вкъщи за украса.

IMG_0504Децата рисуваха с писалките с восък върху яйцата слънца, цветя, пишеха имена на обични хора. А наставленията, които получаваха, бяха, че не бива да наслояват много восък, а само да очертават контури, защото после той ще се маха; да не накланят много писалката, за да не изтече восъкът, както и това, че восъкът трябва често да се нагрява на специално запалените свещи.

Във Велинград е имало жени особено големи майсторки на писаните яйца, наричали са ги писачки, разказа Динка Ангелова и показа на любознателната публика майсторски украсено яйце по тази специфична техника.

В нашия Ямболски край за отпечатък по яйцата са се ползвали листенца от магданоз или други зелени треви.

IMG_0491 IMG_0493 IMG_0496 IMG_0499 IMG_0501 IMG_0503

About the Author :