„Ботев” (Ямбол) играе скандален полуфинал с „Левски” за Царската купа през 1933 година

2205_1024x709В първата половина на 20-те години от миналия век има бум в създаването на футболни отбори в Ямбол. Поне десетина клуба съществуват тогава край Тунджа, като част от тях са „Оборище”, „Борислав”, „Елвира”, „Чиган”, „Вихър”, „Слава”.

Публиката обаче, констатира тогавашният вестник „Тракиец”е, за съжаление, малко и явно тепърва този спорт ще се наложи не само като номер 1, но ще намери и своите многобройни почитатели.

Футболните първенства на България датират от 1924 г., ала ямболският футбол се появява на голямата сцена по-късно, вече в началото на 1933 година. Тогава се решава върху част от територията на Приморската окръжна спортна област да се създаде Тунджанска окръжна спортна област и най-силният тим на Ямбол вече не е спиран по пътя си от представителя на Бургас. През 1933 г.държавното първенство се провежда чрез директни елиминации, само в един мач, като при равенство в редовното време, се играят продължения, а ако и в него не се излъчи победител, мачът се спира.

Спира се, за да се поднови отново на следващия ден на същия стадион и по същото време или с други думи казано, дузпите са непознат прийом при елиминациите.

По ирония на съдбата жребият праща още в първия кръг от държавния шампионат един срещу друг съставите на победителя в Тунджанска окръжна спортна област, а това е клуб „Ботев”/Ямбол/ , и на Приморската спортна област – „Черноморец”/Бургас/.

Домакин на двубоя е нашият отбор, който съумява след продължение да изхвърли „моряците” от надпреварата с резултат 1:0.

Във втория кръг, който се води четвъртфинал, тимът на „Ботев” отново има късмета да е домакин и се възползва максимално от това, прегазвайки първенеца на Старозагорската спортна област „Борислав”/Стара Загора/. Резултатът е 5:1 за нашите футболисти. Напълно очаквано напред продължава столичният „Левски”, размазал на свой терен „Борислав”/Кюстендил/ с 9:1. В третия четвъртфинален мач отборът на „Левски”/Плевен/ губи, въпреки че е домакин, от формацията на „Напредък”/Русе/ с 1:2, а „Шипченски сокол”/Варна/ почива в този втори кръг от шампионата.

Идва следващият, трети кръг, който вече е от полуфиналната фаза и в него тимът на ямболския „Ботев” трябва да гостува в София на „Левски”. Нашите състезатели правят фантастични минути и дълго време водят на фаворита с резултат 2:0. След куп подпирания на столичния клуб от страна на реферите, левскарите обръщат мача и с краен резултат 2:4 стигат до битката за шампионската титла, както и за Купата на царя, която се дава на първенеца на страната.

В другия полуфинален сблъсък варненският „Шипченски сокол” бие „Напредък”/Русе/ с 4:1 и на 3 октомври 1933 година излиза в София да спори за първото място в държавата със столичния „Левски”.

Решителният двубой се играе на стадион „Ас-23” и на него присъстват 12 000 зрители, което говори вече за огромната популярност на футболната игра. В ония години клубовете от Варна са не само равностойни на софийските, а често стават и шампиони на България, но в конкретния финален сблъсък „Левски” грабва трофея, побеждавайки „Шипченски сокол” с 3:1.

В следващите няколко години Ямбол постоянно ще печели първенството на Тунджанската Окръжна спортна област, в която най-силен опонент е отборът на Сливен. Известно време „Ботев” играе в държавното първенство, след това идва епохата на футболен клуб „Георги Дражев”.

Борислав Ненов

About the Author :

4 Comments to “„Ботев” (Ямбол) играе скандален полуфинал с „Левски” за Царската купа през 1933 година”
 • Тунджа Ултрас
  January 10, 2015 - Reply

  ехоооо хайде преди да публикувате глупостите си хванете проучете въпроса. Ние започваме през 1930г. Слава е победител в Окръжната спортна област “Приморска спортна област” и участва в държавното първенство на България. Играе 1/8 финал. Така 3 години под ред спираме бургазлии, и ЧАК СЛЕД КАТО 3 ПОРЕДНИ ГОДИНИ СПИРАМЕ БУРГАС ДА СЕ ЯВЯТ НА ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО СЕ ВЗИМА РЕШЕНИЕ НА ЧАСТ ОТ ПРИМОРСКАТА СПОРТНА ОБЛАСТ ДА СЕ СЪЗДАДЕ ТУНДЖАНСКА СПОРТНА ОБЛАСТ – ТОВА Е ИСТОРИЯТА ТОВА СА И ФАКТИТЕ, А КАКТО СТЕ НАПИСАЛИ И СЕ ОПИТВАТЕ ДА ПРОМЕНИТЕ ИСТОРИЯТА “ямболският футбол се появява на голямата сцена по-късно, вече в началото на 1933 година. Тогава се решава върху част от територията на Приморската окръжна спортна област да се създаде Тунджанска окръжна спортна област и най-силният тим на Ямбол вече не е спиран по пътя си от представителя на Бургас. ” ТА НЕ ТЕ СА ПРЕЧЕЛИ НА НАС А НИЕ НА ТЯХ, 3 ПОРЕДНИ ГОДИНИ, ЗА ТОВА СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ТАЗИ ТЯХНА ТЕРИТОРИАЛНА СОБСТВЕНОСТ, ЗАЩОТО НЕ СА МОЖЕЛИ ДА НИ ПОБЕДЯТ.

 • Тунджа Ултрас
  January 10, 2015 - Reply

  “тимът на „Ботев” отново има късмета да е домакин и се възползва максимално от това, прегазвайки първенеца на Старозагорската спортна област „Борислав”/Стара Загора/. Резултатът е 5:1 за нашите футболисти. ” ВИЕ 5:1 ЗА КЪСМЕТ ЛИ ГО ИМАТЕ, ДА НЕ БИ ДА СТЕ ИМАЛИ ПРЕДВИД СЛУЧАЙНОСТ, ВЕСТНИК “СПОРТ” ПИШЕ ЗА ТАЗИ СРЕЩА “ТОВА НЕ ИЗНЕНАДА НИКОЙ” ВИЕ ЗА КЪСМЕТ ГОВОРИТЕ.

 • Тунджа Ултрас
  January 10, 2015 - Reply

  ВЪЗ ОСНОВА НА ПОПРАВКИТЕ КОЙТО ВЕЧЕ ВИ НАПРАВИХ, ОТКАЗВАМ ДА ВИ ВЯРВАМ ЗА ДОСТОВЕРНОСТА НА ТОВА КАК Е ПРОТЕКЪМ МАЧА.

 • Тунджа Ултрас
  January 10, 2015 - Reply

  ТОВА “Известно време ” ЗА КОЕТО ПИШЕТЕ СА 2 ГОДИНИ:
  1934г. БОТЕВ (ЯМБОЛ) СТИГА ДО 1/4 ФИНАЛ
  1935г. БОТЕВ (ЯМБОЛ) ИГРАЕ НА 1/8 ФИНАЛ
  ЧЕТВЪРТ И ОСМИНА ФИНАЛИТЕ ЗА КОИТО СТАВА ДУМА СА В ПЪРВЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ ПО ФУТБОЛ.
  ОТ 1936 ” идва епохата на футболен клуб „Георги Дражев”.”

Leave a reply