Бонбонена фабрика се продава принудително за по-малко от 1 милион лева

ХВК

„Хранително- вкусов комбинат”- Ямбол, популярен още като Бонбонена фабрика, отиде за продан от съдия-изпълнител. Началната цена на проданта е под един милион лева – 749 925 лева. На практика тази фабрика е мъртва от години, в нея работеха единствено пазачите, така че сега се обявява и юридическият край на предприятието.

На първо място сред тези, които искат да вземат пари от фабриката е Централен кооперативен съюз-София, който е спечелил дело срещу ХВК.

Именно това дело дава старта на продажбата на Бонбонената фабрика, която по документи е „Фабрика за захарни изделия”. Поземленият имот е огромен, той е на площ от 8 698 кв.метра, в който има 13 големи масивни сгради. Сред сградите са „Фабриката за захарни изделия”, по нотариален акт тя е на три етажа с площ 988 кв.м. Сградата за производство на халва е също масивна производствена сграда, само че на един етаж, на площ от 458 кв.метра.

На територията на ХВК-Ямбол има още „Мелница за пудра” от 126 кв.метра, както и котелна централа, гараж, склад и втори склад към него, трафопост, портал, павилион, пласмент и снабдяване, работилница, столова, склад за готова продукция, склад за суровини и материали с рампа”.

Собственикът на имота „Хранително-вкусов комбинат”- Ямбол има кредит от „Юробанк България”АД, която също очаква пари от разпродажбата. Публичната продан ще се извърши на 10 август 2015 г. Предприятието е с ипотека в банката, по тая линия е присъединен взискател, заедно с ЦКС.

На опашката е и Националната агенция по приходите.

Хранително-вкусовия комбинат, намиращ се след един от мостовете над река Тунджа, който води към железопътната гара, а при едно леко отбиване встрани е вече по пътя за Сливен, дълги години бе управлявано от Димитър Димитров. Фирмата имаше известен износ зад граница. Нейната продукция не беше сред луксозните – там излизаха от цеховете лукчета, бонбони тип резенки, които имаха своите добри времена, сладкишите „Наслада”, маслени и някои други артикули, сред които и халвата. ХВК обаче никога не е бил фабрика с национална тежест.

От девет години вече, поради заболяване, Димитър Димитров не е управител на Хранително-вкусовия комбинат. Димитров има 17 години като шеф на предприятието, което е изградено през 1982 г., на мястото на някогашната Бонбонена фабрика.

След оттеглянето на Димитър Димитров, заради здравословното му състояние, управител става Соня Бъчварова, която е начело на фирмата и досега.

Имотът, обявен за публична продан от частния съдия-изпълнител Ирина Христова, е на много добро място, огромен е, но справките показват, че никой, или почти никой, няма или желание, или възможности, да направи голямо производство. Если вы ищите новые азартные ощущения, то Fairspin Казино даст вам полную гамму эмоций. К тому это это международны йигровой клуб, который принимает практически любую криптовалюту. Това показа и събарянето на стария месокомбинат „Родопа”. Освободилият се терен и досега стои празен и обраства все повече и повече с бурени. Циганите отнесоха каквото им вършеше работа, сега и те дори не влизат в терена. Когато се събаряше „Родопа”, се оказа, че има нужда от взрив, за да падне коминът на месопреработвателното предприятие, и това се превърна в атракция за ямболии.

По онова време много се изприказва за наличието на интерес от страна на инвеститори към този поземлен имот. Реално нищо не се получи, сега дори не се вижда табелата, на която бе обявен телефон за връзка, ако някой иска да купи терена.

В Ямбол има няколко фирми, които правят продукти, сходни с тези на ХВК. Фирма „Хеттрик” е сред производителите на халва, с тази продукция излязоха на пазара и няколко други фирми, но не успяха да направят нещо значимо. Мегдан обаче има за захарни изделия, фирма „Престиж” стана една от най-мощните в страната ни, тя бе спонсор баскетболния  Мач на звездите в зала „Диана” тази година.

„Престиж” обаче не е в Ямбол, нашият град през годините никога не е правил солидна марка в производството на бонбони или други захарни изделия. Както и при безалкохолните напитки. Ямболските сили бяха и преди, и сега, в производството на алкохол – ракия и вино основно.

Борислав Ненов

About the Author :