Боляровските социалисти – отново на Бузлуджа

1 (3)И тази година боляровските социалисти, начело с лидера си Ангел Тодоров Ангелов, се качиха на Бузлуджа, за да отбележат паметната дата, заедно със социалистите от цялата страна. Мотото на събора на историческата поляна тази година бе: „За България, която обичаме”.

Тазгодишният събор бе с особено значение по няколко причини. Първо – навършват се 125 години от основаването на лявата партия и второ – за първи път тук пред всички социалисти се изправя лидер – жена. Корнелия Нинова бе горещо приветствана, много са надеждите, които се възлагат на нея като председател на Националния съвет и по-голямата част от членовете виждат добро предзнаменование в това, че начело на столетницата за първи път е жена.

2 (2)Госпожа Нинова произнесе пламенна и вълнуваща реч, която заплени над петдесетте хиляди социалисти, присъстващи на това паметно събитие. Тя започна с думите: „125 години след началото. 125 години строим България. 125 години борби на хиляди хора, дали живота си, младостта си, труда си на идеала – солидарност, справедливост, равенство и свобода”. И подчерта, че свободата започва тогава, когато се изрича истината.

„Днес в България няма равни възможности за всеки. Ако си роден беден, не можеш да учиш. Ако си работник, не можеш да си платиш здравето. Ако си млад, не можеш да си купиш дом и да отгледаш семейството си”, посочи тя. Според нея няма и солидарност, защото правителството на Бойко Борисов харчи милиарди, но няма сърце за деца с увреждания. „Днес няма справедливост, защото малцина богатеят на държавната трапеза, а мнозина живеят в мизерия. Почтените хора са на колене, а престъпниците ходят свободно по улиците”, допълни лидерът на социалистите. Нинова е категорична, че е дошло време за съпротива и да се даде отпор на тази несправедливост. „Дошло е време да поведем хората и да се опълчим срещу правителството на Бойко Борисов, което руши държавността, нехае за съдбата на народа си и го обрича на безпътица”, подчерта тя.

11Корнелия Нинова отговори и на тези, които казват, че БСП не може, защото е разединена и в партията има апатия. „Ето го отговора – десетки хиляди тук и още стотици хиляди в страната, единни заедно казваме, че искаме и можем да направим България различна, да я направим друга – с производство и земеделие. България на духовността и образованието. България на почтените, а престъпниците – в затвора. България – социална и подредена държава”, посочи председателят на БСП.  Според нея е дошло време обединена БСП да се обърне към работниците, хората на културата и духовността, младите, немощните и да им каже: „Ние сме до вас!” Лидерът на левицата е категорична, че когато се взимат решения, те няма да зависят от силните. „Когато правим голямата политика, ще мислим за малкия човек. Ще ви дадем път и няма да ви предадем никога”, обеща тя.

Нинова подчерта, че днес сигурността и мирът в живота ни са застрашени и само смелият може да погледне опасността в очите, да се изправи срещу нея и да вземе съдбата си в свои ръце. „Ние, социалистите, имаме тази смелост и винаги в трудни моменти поставяме над всичко националния интерес на България”, каза още тя. Лидерът на БСП припомни, че предстоят президентски избори. Тя призова във времена на война, сблъсъци в света и Европа, тероризъм и имигрантска вълна, да изберем „не послушкото на ГЕРБ, на едрия капитал и на чуждите интереси, а човек, който да бъде страж, пазител на сигурността и мира”. Според нея той трябва да бъде човек, който да е гарант за обединението на нацията. Нинова припомни, че именно членовете на партията са заяви своето желание за обединение в ляво на изборите. „Нека да издигнем и подкрепим този родолюбец, който ще получи подкрепата на всички леви и прогресивни сили в България, който с живота си е доказал, че има сърце за малкия човек”, допълни тя. Корнелия Нинова призова за обединение в името на победа не само заради себе си и БСП, а за България, която обичаме.

4„Навсякъде по света и в Европа, младите хора са леви. Младият човек жадува за свобода, за солидарност и справедливост, а това са все леви идеи”. Това заяви пред събралото се множество на Бузлуджа Крум Зарков, най-младият член на ИБ на БСП. Той посочи, че на много млади хора ежедневно е задаван въпросът защо са в БСП. Според него, когато страната изчезва пред очите ти, съучениците и състудентите ти са пръснати из целия свят, а в страна, в която имаме всичко, много от хората не разполагат с нищо, няма как да не си социалист. Той подчерта, че един млад човек, който не може да се примири, че ще е принуден да изпрати детето си да учи в чужбина и разбира, че повишението на пенсиите е в интерес и на днешните млади, няма къде да бъде, освен в БСП. „Тук е твоето място. Тук си сред свои. И нека всеки от нас да увлече още двама, а най-добре трима. И да се спуснем днес от върха, като снежна топка да растем надолу по хълма. Заедно и до пълна победа!”, заяви Закров.

5Младият социалист Димитър Данчев, председател на БСП-Подуяне сподели с горчивина, че не може да има успешен малък и среден бизнес без подкрепа от държавата.  Той подчерта, че хората в тези предприятия, със своя честен и ежедневен труд, осигуряват средствата за достоен живот на огромна част от гражданите в страната. „БСП застава решително зад засилването на подкрепата и насърчаването на малкия и средния бизнес и българското производство, зад равнопоставеността”, категоричен бе той.

Кметът на Сопот Деян Дойнов заяви: „БСП е жива и има своето бъдеще и може да побеждава, както го направихме в Сопот”. Той обясни, че левицата е съумяла да победи там, защото хората са повярвали в БСП, в новото, в промяната и в това, че има начин за по-добър и нормален живот. „БСП е партията, която винаги е била на страната на хората и ще продължава да брани техните интереси”, заключи Дойнов.

В началото на Националния политически митинг водещият Александър Симов обяви и носителите на наградата на НС на БСП за политически журналистика и публицистика „Георги Кирков” – Крум Василев и Светлана Михова.

6 7 9 10

 

About the Author :