Болярово празнува 45 години от обявяването му за град

IMG_016645 години от обявяването му за град празнува днес, 7 септември 2019 г., Болярово. Специален гост на събитието беше вицепрезидентът на република България Илияна Йотова. Гости на тържественото честване бяха още: Кристиан Вигенин – заместник-председател на Народното събрание и представител на парламентарната група на БСП, народният представител Николай Пенев, заместник-областният управител Христо Колев, Атанас Дженков – председател на Общинския съвет в Болярово, Евгени Христов – представител на ОД на МВР-Ямбол, на държавните институции и местни структури на МВР, Радослава Кафеджийска – първи секретар на Генералното консулство на Република България в Одрин, проф. Ирена Петева – ректор на УНИБИТ, проф. Стоян Денчев – почетен ректор на УНИБИТ, проф. Иван IMG_0169Върляков – изп. директор на РАО „Тракия“, Атанас Мерджанов, Станчо Ставрев – зам.-кмет на община „Тунджа“, Ангас Луджалар – зам.-кмет на община Къркларели, гости от приятелски общини от република Турция.

След изпълнения на Духовата музика, водосвет за здраве и благополучие на гражданите на Болярово отслужи Негово преосвещенство Агатополският епископ Йеротей, викарий  на Сливенската митрополия с местни свещеници.

Венци на признателност пред паметника на загиналите за свободата на родината боляровци бяха поднесени от името на вицепрезидента Илияна Йотова, зам.-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин,  кмета на Болярово Христо Христов, областния управител, IMG_0214председател на Общински съвет-Болярово и гражданите на Болярово.

 

Тържествено бяха издигнати знамената на република България, община Болярово и Европейския съюз.

„Изминали са 45 години от онзи паметен ден през 1974 г., когато с Указ номер 1942 на Държавния съвет Болярово е обявено за град. Онези, които помнят някогашния облик на днешното китно и спретнато градче, не биха могли да не констатират със задоволство направеното през тези четири десетилетия и половина. Промените са очевидни, а стореното е дело на хората, които мислят IMG_0219и милеят за своя град, на всички, които не жалят сили за неговото добруване“, отбеляза в словото си кметът на община Болярово Христо Христов. Той припомни, че само преди 5 години по незабравим начин бе отбелязана 40-та годишнина на град Болярово. През този кратък период благодарение на реализираните проекти по линия на европейските фондове, са осъществени важни и необходими за местните хора начинания. „Извършиха се подобрения, които превърнаха живота ни в по-удобен, по-добър и по-състоятелен. Придадоха му поне до известна степен европейски стандарти. Положителни промени се случиха в инфраструктурата, строително-ремонтните дейности, подмяната на водопровода и канализационната система, в културата, образователната дейност, интеграцията на съответните съсловия и малцинствата. Това доведе до разнообразяване ежедневието на хората, спомогна за обновяване и хармонизиране облика на нашия град“, подчерта кметът Христо Христов. Той отбеляза, че 45 години са почти младежка възраст за едно селище, но биографията на Болярово е наситена със съдържание. Чрез оптимизма младият град ще гледа всякога към бъдещето, черпейки духовни сили от миналото, бе посланието на кмета.

IMG_0222В своето слово вицепрезидентът Илияна Йотова припомни, че ден преди това България празнува Съединението – доказало се е, че когато има кауза и всички са заедно – тя се увенчава с успех. Днешната кауза е модерна, стабилна и просперираща България, подчерта вицепрезидентът. „Не просто страна някъде в периферията на ЕС, а равностоен партньор, който прави политиките заедно с всички останали държави и който мисли най-вече за своя народ и своите граждани“, бяха думите й. Илияна Йотова отбеляза, че в лицето на президента Румен Радев, в нейно лице и на цялата президентска институция боляровци имат съюзници. Дълбокото убеждение на институцията е, че държавата трябва да направи нещо специално за малките общини, да има своя план, „за да можем да задържаме децата си тук в България, не да ходят по гурбет, да имат бъдеще“, бяха думите на вицепрезидента. Илияна Йотова подчерта, че трябва да се обърне внимание на местоположението на Болярово. Когато държавата ни има развита община Болярово тук, в тази част на България, това означава, че има стабилна национална сигурност. „Когато тук има развита  икономика, стабилност, млади хора с бъдеще и перспектива – колкото повече ги има, толкова по-стабилна ще бъде нашата граница“, бяха нейните думи.

IMG_0227С поздравителни думи към присъстващите от името на парламентарната група на БСП се обърна и Кристиан Вигенин. „Искам да ви поздравя за това, че имате силен дух, можете да се обединявате и да отстоявате своите интереси, когато това е важно“, бяха думите, с които той се обърна към боляровци. Кристиан Вигенин подчерта, че Болярово и общината са управлявани от кметовете, допринесли на това място да има стандарт на живот близък до големите икономически развити центрове. Той припомни, че последните 20-25 години, маркирани от кметуването на Христов, са особени трудни. Той вече 6 мандата работи неуморно за просперитета на града и общината, „когато в една община управляват хора, които имат грижа към всеки жител на общината, резултатите от това се виждат“, отбеляза Кристиян Вигенин.

IMG_0268Поздравителни адреси в празничния ден, адресирани до кмета Христо Христов, бяха получени от Корнелия Нинова – председател на НС на БСП и председател на парламентарната група „БСП за България“, от Даниел Панов – председател на УС на Националното сдружение на общините в Република България, от кметовете на общините Павликени, Първомай, Сунгурларе, Стралджа, Тополовград, Средец, и „Тунджа“.

След официалната част започна концертната програма, изнесена от любителски състави. Началото й бе поставено от най-малките жители на град Болярово – децата от детска градина „Здравец“. Със свои изпълнения се IMG_0235включиха фолклорните групи към Пенсионерския клуб, групата за автентичен фолклор „Болярка“ и Мъжката певческа група – към читалище „Възраждане“, а на финала танцува Детски танцов състав „Боляровче“.

В следобедните часове празникът се пренесе на градския стадион, където имаше народни борби, включително атрактивните мазни борби, представени от гостите от Турция, а за вечерта са предвидени концерт и заря.

IMG_0153 IMG_0162 IMG_0163 IMG_0164 IMG_0179 IMG_0193 IMG_0195 IMG_0199 IMG_0201 IMG_0203 IMG_0210 IMG_0211 IMG_0225 IMG_0229 IMG_0232 IMG_0239 IMG_0243 IMG_0249 IMG_0251 IMG_0252 IMG_0256 IMG_0257 IMG_0259 IMG_0270

About the Author :

Leave a reply