Димитровден – празникът на град Болярово

_MG_8461Днес, 26 октомври – Димитровден,  Болярово тържествено отбеляза празника на града. Денят бе кулминация в поредицата от събития, посветени на празника, който се отбелязва за седма поредна година след възстановяването му. Сред многобройните гости бяха: Ангел Папазов – кмет на община Първомай и председател на Регионална асоциация на общините „Тракия“, зам.-областният управител Христо Колев, Георги Георгиев – кмет на община „Тунджа“, проф. Стоян Денчев- ректор на Университет по библиотекознание и информационни технологии-София, проф. Иван Върляков – изп. директор на РАО „Тракия“, Атанас Мерджанов – народен представител в 43-то НС, Атанас Борисов – предс. на ОбС-Болярово, Георги Киров – бивш кмет на община Болярово, Бюлент Шахиншах – кмет на община Лалапаша /Турция/, Тодор Ангелов – председател на Тракийско дружество-Бургас, общински съветици, кметове и кметски наместници.

_MG_8473 В 10 часа започна празничната служба в едноименния храм в Болярово, отслужена от местния свещеник отец Димитър. От църквата към центъра на Болярово се изви традиционното шествие начело с иконата на Св. Димитър. На площада отец Димитър отслужи тържествен водосвет в чест на празника. Кметът на община Болярово Христо Христов произнесе поздравително слово, чийто акцент бяха хората на Болярово – предците на днешните боляровци, съвременниците, които със съзидателния си труд творят настоящето и децата – бъдещето на града. Той завърши с искрени благодарности към над 40-те дарители, помогнали за празника.

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на жертвите от наводнението в община Камено.

Многобройни бяха поздравителните адреси, получени за Деня на Болярово: от президента на България Румен Радев, от _MG_8492областния управител на област Ямбол Димитър Иванов, от народния представител Петър Кънев, от кметовете на общините Стралджа, Средец, Тополовград, Генерал Тошево, „Тунджа“, от РАО „Тракия“ – проф. Иван Върляков  и от Стефан Денчев, ректор на УНИБИТ.

„Вашият край е вложил в олтара на отечеството Индже войвода и Стефан Караджа. Пазете паметта на тях и делото им. Приветствам амбицията на общинското ръководство за запазване на фолклорните традиции и приобщаване на младите към тях. Подкрепям усилията за подобряване условията на живот в района и превръщането му в привлекателно място за _MG_8511инвестиции и туризъм. На всички участници и гости в тържествата желая здраве, благополучие и добро настроение!“, бе част от поздравителния адрес на президента Румен Радев, отправен  към Болярово и гостите му в този ден.

Празникът продължи с концертна програма, в която първи се изявиха най-малките боляровчета – децата от детска градина „Здравец“. Със своите изпълнения зарадваха съгражданите си самодейните състави към местното читалище, учениците от детски танцов фолклорен състав „Боляровче“ и др. Изви се дълго право хоро, подето от кмета Христо Христов, на което се заловиха гости и жителите на Болярово.

Празничните събития продължават и в късния следобед. Ути Бъчваров представя кулинарното си шоу и готви боляровска наденица с младо вино. Ансамбълът за народни песни и танци „Тунджа“ ще изнесе богата програма. Огнено шоу и празнична заря поставят внушителния финал на празника.

_MG_8445_MG_8451

_MG_8454 _MG_8457 _MG_8467 _MG_8479 _MG_8488 _MG_8489 _MG_8490 _MG_8496 _MG_8498 _MG_8513 _MG_8531

Снимки: Величко Димитров

About the Author :