Болярово бе домакин на научна конференция посветена на крепостта “Малкото кале”

IMG_6119На 24 октомври 2018 година в град Болярово, като част от празничните мероприятия, предшестващи Деня на Болярово – 26 октомври, Димитровден, бе проведена Регионална научна конференция посветена на 10 години археологически проучвания на средновековната крепост „Малкото кале“, с. Воден, общ. Болярово. Конференцията бе организирана от Регионален исторически музей – град Ямбол, съвместно с Университета по библиотекознание и информационни технологии – град София и община Болярово.

Конференцията бе открита от директора на РИМ-Ямбол Стефан Бакърджиев, който направи кратко резюме на десетгодишния съвместен труд на археолозите от музея, студентите и ръководителите им от УниБИТ и община Болярово. Разказа за хипотезите и откритията и заяви,че съвсем скоро ще може да потвърди голяма част от предположенията на историците и археолозите относно обектите с национално значение край село Воден.

IMG_6140Общинският кмет също приветства присъстващите и благодари на директора на РИМ-ЯМБОЛ и на археолозите, на Ректора на УниБИТ проф. д.и.н Стоян Денчев (родом от община Болярово), на заместник – ректорите, които уважиха конференцията с присъствието си – проф. Ирена Петева и проф. Иванка Павлова, на ръководителя на летните практики гл. ас. д-р Диана Стоянова и на всички млади хора, работили и учили на терен на „Малкото кале“. Той сподели увереността си,че съвместната тристранна работа на РИМ-Ямбол, УниБИТ  и община Болярово ще продължи и ще дава добри резултати като до този момент.

Доктор Диана Стоянова прочете и връчи поздравителен адрес от Ректора на УниБИТ по повод празника на град Болярово и благодари и от свое име за отзивчивостта на общинското ръководство през тези десет години и на чудесните си колеги от РИМ-Ямбол. Ръководителката на младите хора сподели искрено,че чувства общината като своя родна и винаги е възхитена от топлия прием тук, с радост изминава толкова много километри при всяка възможност да е с приятелите от Болярово. Тя даде думата на директора на музея, чийто доклад постави началото на научната част на конференцията.

„10 години разкопки и проучвания на средновековната крепост „Малкото кале“-предизвикателства и перспективи“ бе темата на подробния и изчерпателен доклад на директора на РИМ-Ямбол Стефан Бакърджиев. Археологът Явор Русев (РИМ-Ямбол) представи доклад на тема „Шпори и метални върхове на стрели от средновековна крепост „Малкото кале“. Темата на Мирослав Козарев (РИМ-Ямбол) бе „Нумизматични и сфрагистични предмети от средновековна крепост „Малкото кале“ при с. Воден, общ. Болярово“, а на другия участник от Регионалния исторически музей Тодор Вълчев„Средновековни селища по поречието на река Поповска“.

Втората част от конференцията включваше докладите на докторантите и студентите от Университета по библиотекознание и информационни технологии, а именно: Георги Георгиев (студент – УниБИТ): „Изследвания и проучвания на средновековна крепост „Малко кале“, с Воден – дифузия на информация, знания и хипотези“; Петър Виденов (студент – УнИбит): „Визуализация и обзор на проучванията на средновековна крепост „Малко кале“, с. Воден, община Болярово“; д-р Диана Стоянова и Симона Душева (УниБИТ): „Съдбата на българите в района на Югоизточна България. Граници и (не)възможности“; докторант Ралица Йотова (УниБИТ): „Добиване на информация за съществуващи археологически обекти чрез извършване на информационен анализ от открити източници“; докторант Лора Величкова (УниБИТ): „Възможности за туризъм в община Болярово, чрез развитието на рекламни способи за популяризиране на културно-историческото наследство“. 

Отношение по темите взеха много от присъстващите, проф. Петева и проф. Павлова също разказаха за своите впечатления през годините. Опасенията в началото и незабравимите моменти, заедно със студентите на терен, тъй като всяка година, дори за няколко дни са намирали начин да ги посетят на разкопките. Те, както и кмета на общината Христо Христов и директора на РИМ – Ямбол Стефан Бакърджиев, бяха категорични в края на това поредно съвместно научно мероприятие, че съвместната работа ще продължи и несъмнено ще продължава да дава отлични резултати.

IMG_6233 IMG_6255

About the Author :