Болшинството от общинските съветници за втори път не приеха да се проведе местен референдум за общинския дълг

DSC00203Ямбол, 29.12. 2017 г.

24 общински съветници гласуваха против провеждането на местен референдум за общинския дълг от 17 млн. лв. на последната за годината сесия на 29 декември. Съветниците, които лишиха гражданите от правото да си кажат мнението дали да се тегли най-големият дълг в историята на Ямбол, са 18 от ГЕРБ, 3 от Реформаторски блок, 1 от Атака и двама независими, но отлюспили се от АБВ и от ДПС. Единствено деветимата вносители  – 7 от БСП, един от АБВ и един от НФСБ, гласуваха за местния референдум.

Вносителите бяха на мнение, че само гражданите, които ще плащат дълга, имат право да решават дали той да се тегли, а кметът и неговите послушни съветници бяха на мнението, че едва ли не ще стане правен парадокс, ако се одобри решението за референдум, защото вече е гласувано тегленето на дълга.

Съветникът от Реформаторския блок Димитър Стоянов заяви от трибуната, че е за местен референдум и за тегленето на дълг, но след това гласува против референдума.

Кметът обвини вносителите на предложението за референдум, че това е бягство от отговорност и спиране развитието на града и че едва ли не съветниците от БСП искали да създадат проблем, като питат гражданите за дълга. Явно думите му на сесията на 15 ноември , че той не бил против референдума, но бил против въпроса, зададен от БСП, са само популизъм, защото сега е на коренно различно мнение и говореше съвсем различни неща.

Така или иначе вече само Административен съд – Ямбол ще си каже тежката дума дали решението на Общински съвет за отхвърляне на местния референдум е законосъобразно.

About the Author :