Болница заблуждава пациенти със застраховки

10885349_1041469915881629_2182529354952233367_nЗастраховка без осъзнатото съгласие на пациентите прави Кардиологичната болница в Ямбол, сигнализира в редакцията „опарен” пациент. Иван Тодоров ни разказа, как при постъпване в Специализираната болница за активно лечение по кардиология в Ямбол под предтекст, че трябва да плати задължителна такса от 30,60 лв. е подписал предложените му на регистратурата документи, но едва след изписването е разбрал, че тези пари е дал за застраховка, а не за такса. Оказало се, че той уж доброволно, но реално без да му бъде разяснено за какво задължително му взимат парите, си е направил застраховка за злополука и заболяване по време на лечение. И наистина, звучи стряскащо да влизаш в болница, за да те лекуват, а реално служителите й да те застраховат и то не за какво да е, а за злополука и заболяване по време на лечение.

Застраховката е от компанията „Даллббог: Живот и здраве” АД, която е част от групата на Търговска лига, собственик и на самата болница.

„За мен тези 30 лв. може и да не са фатални, но има хора, които не могат да си ги позволят, а никой реално не ги пита дали са съгласни, обяснява Иван Тодоров, и разочаровано споделя: „Обидно е, че ни лъжат”. Той разясни, че моментът на сключване на застраховката е добре подбран, защото, когато човек постъпва в болница, обикновено той е с болки и достатъчно притеснен от здравословния си проблем, за да осъзнае какво точно го карат да подписва. За него е проблем и това, че личните му данни без съгласието му се прехвърлят в застрахователната компания.

Проблемът обаче е не само, че подобна несправедливост се случва, а че няма контролна институция, която да пресече порочната практика.

Пациентът е сигнализирал в Здравната каса в Ямбол, но му заявили, че това не касае платените услуги от Касата и затова не могат да предприемат нищо. Същият отговор получихме и ние с разяснението, че сигналите са от няколко пациенти и че като видели бланката на застраховката, служителите се учудили, защото тя не била обозначена както подобава. Те ни посъветваха да се обърнем към Регионалната инспекция по здравеопазване и затова насочихме пациентът да подаде сигнал в нея.

По него е направена проверка, но проверяващите не са установили нарушение. По думите на д-р Лиляна Генчева е недоказуемо това, което твърди пациентът, защото той е подписал всички документи.

Здравните инспектори все пак дали препоръка на всички служители своевременно да уведомяват пациентите, че сключват застраховка, но дали те ще спазят тази препоръка можем само да гадаем…

About the Author :

1 Comment to “Болница заблуждава пациенти със застраховки”
  • Петя
    May 14, 2019 - Reply

    В СБАЛК ЯМБОЛ и другите седем болници на Търговска лига и Чайка фарма, ДаллБогг живот и здраве, сега ПРИНУЖДАВАТ пациентите да плащат допълнителни здравни пакети от 100-200-300лв. освен “ДОБРОВОЛНАТА ЗАСТРАХОВКА”. Който не иска да плати, му бутат един лист из между многото други да подпише и пациента УВИСВА с задължение от няколко стотин лева.Пациентите се вкарват в една стая за УБЕЖДАВАНЕ насаме да плащат тези няколко стотин лева.Направете скрита проверка.Прокуратурата да се намеси!ПОМОЩ!!!!!!

Leave a reply