Болестта „син език” обхвана 24 села в региона

640_3c9b33c831ceafdbb0b2c2f4d18f1ed6Общо 24 села в Ямболска област имат огнища на болестта „син език” съобщи за „Делник” д-р Стоян Колев, началник отдел „Здравеопазване по животните” в областната дирекция „Безопасност на храните” – Ямбол. 12 от огнищата са в община Болярово, 8 са в община Елхово, 2 са в община Стралджа и 2 в община „Тунджа”.

Досега са ефтаназирани (безболезнено умъртвени) 42 овце във Воден, Шарково, Иглика, Крайново и Горска поляна от община Болярово и Пчела, Малък манастир, Гранитово, Малко Кирилово и Голям Дервент в община Елхово. Умрелиса и над 50 болни животни.

Хората са уплашени, проявяват пълно разбиране и съдействат, дори не се налага да се намесват органите на реда, които присъстват на принудителното умъртвяване, коментира д-р Колев.

От понеделник се възстановява процеса по ефтаназиране, който вероятно ще започне от Голям манастир и ще продължи в Поляна и Александрово.

Д-р Колев допълни, че вече са дезинфекцирани всички обекти, в които има болни животни в общините Елхово и Болярово,  които са близо 50 на брой.  Екипите, които са ангажирани с предпазните мерки срещу болестта работят по 12 часа от 5 часа сутринта до 17 часа следобяд.

About the Author :