Бойко Борисов: Правителството отпуска 27 милиона лева за завършване на „новата болница“

IMG_8382Правителството отпуска 27 милиона лева за довършването на „новата болница“. Парите ще бъдат гласувани  утре на заседание на Министерски съвет, съобщи днес, 7 май 2019 г., лично премиерът Бойко Борисовв Ямбол. Той посети обекта заедно с финансовия министър Владислав Горанов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Срокът за завършване на проекта е 15-18 месеца. Бойко Борисов покани директора на ямболската болница и кмета на града да присъстват на заседанието на МС утре в 10 часа.

Обектът е започнат преди 40 години, на 7 април 1979 г. Правени са три проекта, и трите не са довършени. Правителството на ГЕРБ стартира през 2012 г. наново възстановяването му, но след смяната му обектът беше спрян. IMG_8378Мечта на всички жители на Ямбол и Ямболска област е да има болница, за да можем да обезпечим всички наши пациенти, които се нуждаят 40 години от това събитие, бяха думите на директора на ямболската многопрофилна болница „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов.

Бойко Борисов първо разгледа сградата на т. нар. „нова болница“, след което в разговор с директора на болницата д-р Панайот Диманов, кмета на Георги Славов, министрите и журналисти оповести новината, с допълнението, че не дава нито лев повече. А финансирането обясни с доброто състояние, в което е държавата. Премиерът подчерта, че с Волен Сидеров „са говорили доста“ по темата за довършването на сградата, Сидеров е поемал такъв ангажимент и IMG_8369преди това посещение двамата отново са разговаряли за това. Бойко Борисов демонстрира запознатостта си със сегашната ситуация в  ямболското лечебно заведение, казвайки, че знае – сегашната болница е от павилионен тип и му е известно, че пациентите там се носят на ръце. Типично в своя си стил той вмъкна и нещо хапливо по адрес на политическите си опоненти, които така оставяли нещата започнати и недовършени – така било с магистралите „Тракия“, „Хемус“, „Струма“, пътят до Перник, пропускайки тази подробност, че ГЕРБ управлява години наред, през които „новата болница“ си остана недостроена.

Бойко Борисов не пропусна да сподели и впечатленията си от сградата на „новата болница“ – определи я като „мастодонт“, „огромна болница“, отбеляза, че един и същи архитект е правил сградата IMG_8349на ВМА и изглеждат еднакво. Наложи се кметът Георги Славов да поясни, че проектът първоначално е бил много по-голям, предвиждало се е да има още 2-3 сгради и сега той е максимално оптимизиран. Д-р Диманов да допълни, че в проекта няма нищо излишно, всички болнични дейности ще бъдат разгърнати в тази 8-етажна сграда, като последните два етажа ще бъдат оставени за по-късно – идеята е след време там да има хотелска част и хоспис.

Паралелно ще вървят двата проекта – за Спешен център и за „новата болница“. Обществената поръчка за Спешната медицинска помощ е за 482 хил. лв., ще има 11 линейки, като 7 от тях ще са от нормален тип, 4 ще са 4 по 4 и един реаномобил, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. На журналистически въпрос как ще се реши въпросът с липсата на лекари в ямболката болница, довела дори до затваряне на родилното отделение, министър Ананиев отговори, че “новата болница” ще създаде по-добри условия, които ще са основание лекарите да се върнат. „Болницата има нужда и от лекарите, и от сестрите и те ще бъдат при новите условия. Защото едно от техните искания беше, че работят при много тежи условия“, каза още той. На въпроса кога ще бъде готов новият Спешен център, кметът Георги Славов отговори, че вероятно до около една година, всичко зависи кога ще бъдат готови строителите. Стана ясно, че за оборудването на новата болница ще се правят отделни разчети.

IMG_8390Министър-председателят се заинтересува от транспорта до бъдещата нова болница. Кметът Славов го информира, че миналата година АПИ е отпуснала средства за ремонт на пътя, който е републикански, ще бъде преработена и общинската схема за градския транспорт. Съветът на Бойко Борисов беше ремонтът на пътя да стане след дострояването на болницата, „защото ще ви го счупят камионите“.

На финала в типичния си стил министър-председателят се обърна към ямболските си домакини с думите: „И приберете полицията, защото аз го познавам града. Колкото полицаи видях, толкова и при папата нямаше. Ще ни се смеят хората.“

Друг детайл от посрещането на Бойко Борисов до входа на “новата болница” бяха групичка посрещачи, облечени с фланелки с лика на министър-председателя и с транспаранти, възхваляващи премиера.

IMG_8349 IMG_8360 IMG_8363 IMG_8368 IMG_8392IMG_8350 IMG_8352 IMG_8353 IMG_8355 IMG_8356

About the Author :