Бойко Борисов и Милена Драгийска прерязаха лентата на втория логистичен център на ЛИДЛ край Кабиле

DSC01358Премиерът Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на „Лидл България” Милена Драгийска прерязаха лентата при откриването на втория логистичен център на компанията край с. Кабиле, община „Тунджа”.

„Там, където сме почукали на вратата със сериозния си ангажимент, не ни е било отказано никакво съдействие и затова за рекордни срокове успяхме да реализираме тази огромна инвестиция, каза при откриването главният изпълнителен директор на „Лидл България” Милена Драгийска и благодари на общините „Тунджа” и Ямбол и на регионалното министерство.

С подобни усилия на държавата и общините и на отговорния бизнес могат да се създават по-добри възможности за развитие и благоденствие, каза още гл. изпълнителен директор на „ЛИДЛ” и допълни, че предсказуемата и проевропейска среда е тази, която „дава възможност заедно да допринасяме за по-добро бъдеще и по-добър начин на живот тук в България”.

„Ако отговорността и честността са нещата, които ни свързват, то всички ние можем да бъдем двигател на положителна и устойчива промяна”, каза още Милена Драгийска.

„Трябва да започнем да разширяваме автомагистрала „Тракия”. От Пазарджик до Ямбол магистралата е заприличала на Цариградско шосе, от двете страни има заводи, центрове, все едно караш в населено място и двете ленти са пълни. Паралелно с магистрала „Хемус” трябва да се планира и разширението на „Тракия”, заяви Бойко Борисов при откриването на центъра и допълни, че откриването на логистичния център доказва, че „асфалтът” се превръща в работни места, затова държавата трябва да доизгради магистрала „Хемус”, пътя Ботевград – Мездра, защото това е гаранция за икономическия успех на региона.

Премиерът припомни, че когато била пусната магистрала „Тракия” непрекъснато го питали защо няма бензиностанции, а сега от Пловдив до Ямбол вече са изградени над 20 бензиностанции.

За тези няколко години, откакто развиват бизнес в България „ЛИДЛ” инвестира близо милиард – 870-880 млн. лв., осигурява над 2200 работни места, каза още министър-председателят,  поздрави компанията за реализирането на най-голямата инвестиция на Балканите и пожела успех на всички, а на Северна България обеща магистрала, или както той се изрази „една „Тракия”.

Инвестицията в логистичния център край Кабиле е на стойност над 80 млн. лева, с откриването й се създават 150 нови работни места в региона при средна заплата от 1500 лв.

Цялата площ на логистичният център е 200 000 кв. м., от които 50 000 кв. м са складова база.

Логистичен център Кабиле ще поеме зареждането на магазините Lidl в Източна България, по този начин от компанията твърдят, че ще постигнат още по-ефективна оптимизация на бизнес процесите, а това ще осигури по-свежи и качествени продукти и по-добро обслужване на клиентите на марката.
Това е единствената логистична база в България, сертифицирана по стандарта BREEAM, ниво “Отлично”. При създаването й са използвани екологични и дълготрайни материали в строителството. Оборудвана е със соларни панели, пълно LED осветление, както и със система за управление на сградните инсталации. Така складовата база използва с 30 % по-малко енергия, отколкото ако бе проектирана и изпълнена като стандартна сграда.

Освен инвестицията в логистичния център, „Лидл България” инвестира и във важни за региона и местната общност проекти. Инвестицията в тях възлиза на 1,5 млн. лв. Компанията изгражда 7 км. газопровод в с. Кабиле и предоставя безвъзмездно бетонови панели за пътища на община „Тунджа”. Предстои изграждането на кръстовище пред логистичния център, локално платно за камиони и LED осветление на близките паркинги на магистрала „Тракия”.

Диана Иванова

 

About the Author :