Бойко Борисов: Ако Ямбол не се справи с депото да не ми се мяркат пред очите

???????????????????????????????–         Ще успее ли страната да изпълни проектите и да усвои европейските средства по оперативните програми до края на годината, когато беше удължен срокът?

–         Полагаме огромни усилия и въпреки експеримента Орешарски и загубата от близо 2 г. в момента сме на 92-93 процента и вече изпреварихме много страни – и Румъния и други, в първата осмица сме в момента.

–         Ще успеете ли да задържите драстичния спад на миграционния натиск на българо-турската граница?

???????????????????????????????–         Полагаме огромни усилия и с Гранична полиция, но на първо място с дипломацията и с пирятелските отношения, които имаме с Турция. И вчера им благодарих и днес в Созопол, просто валията на Одрин до този момент а и турското правителство разбира какво би ни причинила една такава вълна на нас, помагат много. Благодаря и а президента Ердоган, вчера имаше среща и с главния прокурор съм му предал поздрави. Всеки ден ни е критичен, всяка минута ни е критична. Нощеска имаше на 30-40 км от границата стотици хора и турските власти със жандармерия и полиция ги спряха, главния секретар беше цяла нощ на границата., непрекъсната връзка с валията, непрекъсната връзка между службите и не на последно място външното ни министерство. Много е тежка ситуацията в Европа, в света, виждате в другите държави какви конфрикти се случват, вече толкова ранени и то невинни хора.

–         Европа оценява ли досегашните усилия на България за мигрантите, защото ние сме може би единствените, които спазваме европейското законодателство и ги регистрираме, вместо да ги пуснем да отиват направо на запад?

–         България винаги сме били дисциплинирани и затова към България бяха толкова щедри, че отпуснаха веднага европейските фондове. Вие знаете, че след 2 спирания трябваше по някои от програмите да се чака от 1 юли да започнат програмите тази година. А сметнете ако от 1 юли бяхме почнали да работим дали щяха да станат тези пречиствателни станции или тука дето сме днеска, как щяха да се справят за няколко месеца. Така че проявиха огромно не разбиране, а обич към България хората в Брюксел и благодарение на това стана и софийският завод за битови отпадъци за над 300 млн. лв. Днеска в Созопол 75 млн., тука това, което виждате се прави в ямбол, утре сме в Стара Загора – прекрасен парк и градска среда. И всичко това са европейски пари. Полагаме огромни усилия и кабинета и кметовете, администрациите им и стротелните компании. Сега, примерно в Ямбол, ако не се справят с депото, просто да не ми се мяркат пред очите, имат всичко, защото като тропне мандалото на 30 декември това, което не е довършено ще трябват бюджетни пари, нека да дойдат при мен с Горанов да искат пари тогава, защото са се размотали. За който и град да става въпрос. Така че денонощна работа, това сме се разбрали с Жоро, и да ми приключат в срок депото, клетката, всичко.

Въпросите зададе: Диана Иванова

About the Author :