Богоявление – един от най-почитаните празници в Болярово

IMG_8016И през тази година в община Болярово бе спазена традицията на християнския празник Богоявление, известен в народния празничен календар под наименованието Йордановден.

 Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението небето „се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук е и названието на празника – Богоявление, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът – Христос, Свети дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син.

С освещаването на водата на Йордановден се слага край на ограничените от Рождество Христово до Йордановден 12 „мръсни погани” дни, през които според народното поверие бродят зли сили, които пакостят на хората. Затова се спазват забраните да не се излиза навън през нощта, да не се пере, преде, да не се мие.
Йордановден е календарното начало на периода на новите сгледи и сватби до Сирни заговезни.
IMG_8043В освещаването на водата вземат участие всички, за да бъдат здрави през цялата година. След празничната църковна служба свещеникът хвърля кръста в реката, а младите мъже скачат във водата да го търсят. Вярва се, че този, който успее да извади кръста от студените води, ще бъде здрав през годината и му поднасят дарове. В навечерието на празника в православните храмове се осветява вода, с която богомолците се ръсят три дни в църквата за здраве и успех, приобщавайки се към светостта на духа. На самия празник свещениците за втори път осветяват вода, която се пази през цялата година в църквата за освещаване на храмове, икони и каещи се. Седмицата преди Богоявление свещениците ръсят с китка босилек, натопена в светена вода домовете на миряните за здраве, вярвайки в целебните сили на светената вода. Ако кръстът или китката замръзнат на този ден, се смята, че годината за всички ще бъде здрава и плодовите. Именниците се къпят в този ден за здраве и после посрещат гости.

IMG_8051На трапезата отново се сервират постни ястия. Това е „третата кадена” вечер. Свещта от каденето се запазва за предпазване от гръм. На Богоявление се освещават всички бойни знамена. Първото българско знаме е осветено през август 917 година при река Ахелой, преди битката на Симеон Велики срещу ромеите. България е втората християнска държава след Византия, която освещава своите бойни знамена /отличителни хоругви/.

На този ден именници са: Йордан, Йорданка, Йонко, Данчо, Данка, Дана, Божан, Божана, Божил, Божидар, Божидара, Боян, Бояна, Богдан, Богдана, Бонка, Бончо, Богомил, Бистра.

На 6 януари 2019 година празникът в Болярово започна с отслужената тържествена литургия от отец Димитър Ингов в църковния храм „Свети Димитър”. След освещаването на водата и кръста всички желаещи да присъстват на ритуала по хвърлянето на кръста се отправиха към моста над река Поповска, протичаща край града. А там вече чакаха желаещите да IMG_8055участват в изваждането на големия сребърен кръст, хвърлян от свещеника всяка година на тази дата. Снежното време не бе попречило на техния празничен ентусиазъм. Младежите  смело навлязоха в реката, като трима едновременно бяха най-бързите, достигнали богоявленския кръст, хвърлен от отец Димитър в река Поповска.

Първи при отец Димитър и общинския кмет Христо Христов се яви младият Стоян, но и тримата най-бързи и смели участници, скочили в реката, си поделиха паричната награда, връчена им от общинския кмет.

За тях, а и всички присъстващи, имаше приготвен горещ чай. А освен с чай, уважилите празника, получиха и празнична почерпка – червено вино с мезета.

Това е една от християнските традиции, превърнала се е в атракция и спазвана в общината ни, независимо от лошите метеорологични условия и различни препятствия. Празникът е сред многото чествани и почитани тук. Ден, в който отправяме молитви за здраве и благополучие на всички жители от общината и си пожелаваме успешна и спорна година! Дано Бог чуе нашите молитви и ни закриля!

 

About the Author :

Leave a reply