Богата програма на XXI-я Национален куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“

IMG_7162XXI-то издания на Националния куклено-театрален фестивал “Михаил Лъкатник” тази година ще бъде от 15 до 19 април, седмица преди Великден, съобщи днес, 25 февруари 2019 г.,  Елена Дойчева, директор на домакина – Ямболският куклен театър “Георги Митев. Фестивалът се провежда със съдействието на Министерството н културата, общините Ямбол и Тунджа. Спонсори са Петър Кънев с печатници „Демакс“ и Сашо Дончев – „Овергаз“. В пресконференцията участваха още Димитър Бечев, директор на Регионалната библиотека и Тенко Тенев – председател на Дружеството на писателите в Ямбол.

Първият етап на фестивала е литературният конкурс през 2018 г. за написване на пиеса-приказка за куклен театър. Представени са 35 литературни творби в трите раздела – оригинален текст, драматизация и текст за образователен театър. Номинираните и наградените пиеси ще бъдат включени в 9-тото издание на сборника „Приказна фиеста“. Журито бе в състав: Ина Божидарова – театровед, Тодор Вълов – режисьор и Андрей Филипов- театровед.

За оригинален текст наградата се присъжда за пиесата “Непокорната принцеса” на Теодора Попова. За драматизация – “Топла приказка от сняг” на Христина Стоилова. При текст за образователен театър наградата отново е за Теодора Попова за “Първобитна приказка”. Специалната награда на името на Стефан Чирпанлиев е за “Странна Коледа” от Янко Митев. Много от наградените и номинирани произведения вече са в репертоара на български, чужди театри, в репертоара на радиотеатър “Христо Ботев”. Представянето на сборника ще стане в деня на откриването на фестивала.

Сред номинираните има и нови имена – Христина Стоилова, която печели наградата за драматизация, Любомир Желев  -номиниран за образователен театър и Лилия Байкова, номинирана в раздела за оригинална детска пиеса, допълни Димитър Бечев.

Спектаклите, включени в конкурса за спектакли, тази година са селектирани от Богдана Костуркова, театровед. Това са: Столичен куклен театър –  “Страната на Оз”; Театър 199 – “Буратино”; КТ Бургас- “Магьосникът от Оз”; КТ Варна – “Приключенията на Лукчо”; КТ Видин – “Принцесата и граховото зърно”; КТ Габрово – “Снежанка и седемте джуджета”; ДКТ Пазарджик – “Пинокио”; КТ Сливен – “Бяла приказка”; Театър “Карлсон” – “Карлсон, който живееше на покрива”; ДКТ Шумен – “Закуска за принцеси”; ДКТ Хасково – “Пинокио”. Ямболският куклен театър участва с “Новите дрехи на краля”. Всички те ще се състезават за голямата награда “Играещият човек” на Георги Чапкънов. Журито, което ще оценява, ще е в състав: проф. Борис Голдовски, Русия; проф. Ливия Крофлин, Хърватска; Катя Петрова – режисьор, Никола Вандов – театровед и Борислав Петранов – театровед.

В извънконкурсната програма ще е спектакълът за възрастни “Цъфнали очи”, както и чуждите гости: ДКТ Москва – “Снежната кралица”; ДКТ Скопие, Северна Македония – “Тоби”; ДКТ “Алба Юлия”, Румъния – “Малката Баба Яга”; КТ от Люлебургас, Турция – “Скалата”.

Ще има и улични изяви на КТ “Мале-мале”-София; фолклорните спектакли-импресии на Янко Гъделев -Пловдив.

През втория ден на фестивала ще бъде проведена срещата на директорите на куклените театри в България, а в третия ден – научната конференция на тема “Кукленият театър и детската публика”. Ще участват преподаватели, докторанти, много от гостите – режисьори, актьори, автори на произведенията.

Към наградите подаряваме и подборка от книги от ямболски автори, членове на Съюза на българските писатели и на Дружеството на писателите в Ямбол, както и имена от съвременната българска литература, съобщи Тенко Тенев.

About the Author :

Leave a reply