БМЧК-Ямбол отбеляза Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

БМЧК – Ямбол отбеляза 1 декември – Световен ден за борба с ХИВ/СПИН. Кампанията е посветена на информирането на младите хора за начините на предпазване от инфектиране с ХИВ и борбата със стигмата и дискриминацията към хората, живеещи с ХИВ / СПИН. Кампанията премина под мотото „Общностите носят промяната“.

В центъра на града доброволците приканваха млади хора да поставят правилно презерватив на фалос в специална кутия „Love box“, без да имат възможност да гледат в кутията. Инициативата предизвика интерес, но се оказа, че младите хора се затрудняват правилно да поставят презерватив, затова им беше разяснено и показано от доброволците на БМЧК. Успоредно се провеждаше викторина сред младежите по темата ХИВ / СПИН. Гражданите имаха възможност да се снимат в рамки със символи на пола – женски и мъжки. Проведена бе и информационна кампания, разпространени бяха презервативи, червени лентички и информационни материали по темите – Болести предавани по полов път и СПИН в центъра на града. Доброволците на БМЧК, представиха пред медиите целите на кампанията и информация по темата ХИВ/СПИН – начини на инфектиране, предпазване от заразяване, статистика и др.

Общинските клубове на БМЧК в Болярово, Елхово, Стралджа и Тунджа също проведоха Анти СПИН кампания в местните училищата с организиране на мероприятия със състезателен характер – въпроси и отговори, след което разпространиха информационни материали по централните улици в населените си места. Проведени бяха поредица от лекции на тема ХИВ/СПИН в общинските училища в областта. Доброволците изработиха плакати по повод кампанията, които бяха разлепени на видно място в училище, на автобусни спирки, в големи магазини и др.

ОС на БЧК – Ямбол предостави презервативи и информационни материали за успешното протичане на кампанията в цялата област, предоставени от БЧК – София и РЗИ – Ямбол.

Областен Секретариат на БЧК – Ямбол

About the Author :

Leave a reply