Близо 5500 ямболски избиратели ще гласуват извън Ямбол

Общо 5749 души са заличени от избирателните списъци в Ямбол, съобщи за „Неделник“ председателят на Общинската избирателна комисия – Ямбол Екатерина Янева. Според Изборния кодекс от избирателните списъци се заличават гражданите, подали заявление да гласуват по настоящ адрес, които са загубили правото си да избират или са починали.

Припомняме, че по предварителни избирателни списъци, изготвени по постоянен адрес, в Ямбол имаха право да гласуват 66 287 души. След заличаването на 5749 души, право на глас имат 60 538 души, но броят им към 27 октомври може да се промени, защото ще се добавят навършилите 18 г.

Стряскащ е броят на заличените в списъците на община Ямбол, защото болшинството от тях са реални избиратели, направили си труда да подадат заявление за гласуване на друго място. И това не са само хора, които живеят в Ямбол, но ще гласуват по селата. Например в община „Тунджа“ заявление за гласуване по настоящ адрес са подали 2065 души. Дори и всички да живеят в Ямбол, пак остават едни близо 3700 души, които по постоянен адрес се водят в Ямбол, но реално живеят в България, но извън нашия град. В тази цифра за заличените не влизат хората, живеещи в чужбина и тези, които изобщо не се интересуват от изборите, независимо дали са у нас или извън страната.

Колкото и да прогнозираме, че избирателната активност ще е голяма, защото изборът е оспорван, е трудно да се кае колко избиратели ще си направят труда да излязат да гласуват. За информация на предните местни избори през 2015 г. са гласували 26 589 души, но действителните гласове са били само 25 065.

Само 124 души са подали заявление, че искат да гласуват по настоящ адрес в Ямбол, т. е. обратният процес е нищожен.

От община Ямбол съобщават, че хората в неравностойно положение, които са изразили желание за гласуват с подвижна избирателна кутия, ще могат да се възползват от това улеснение. Общо 20 са подадените заявления – два пъти повече от изискуеми минимум от поне 10 такива. Гражданите с трайни увреждания ще могат да упражнят правото си на глас в домашни условия. Възможността е в сила и при втори тур на изборите.

Припомняме, че на 27 октомври в Ямбол ще гласуваме с две бюлетин – за кмет на община и за общински съветници.

За съветници всеки има право и на преференциален вот, но преференцията трябва да бъде само една, а самата бюлетина ще е валидна, ако предварително е направен избор на партия, коалиция или независим кандидат в квадратчето.

About the Author :

Leave a reply