Близо 500 квестори дебнеха преписвачите

квесторОколо 500 квестори са участвали в двата задължителни зрелостни изпита и в националното външно оценяване по български език и литература за 7 клас, научи „Делник” от регионалния инспекторат по образованието.

Работата на учителите-квестори винаги е била сложна, не само поради много ранния час, в който те трябва да се явят в определените им от РИО училища, а и заради нуждата от максимална концентрация, за да няма преписвачи и други нередности в класните стаи.

Изпитите на абитуриентите продължават по четири астрономически часа, но поне час  и половина преди началния сигнал квесторите трябва да са на линия.

На практика това означава, че който не притежава лек автомобил, няма да разчита на несигурния обществен транспорт в Ямбол, а ще хваща такси. Учителите-квестори задължително са пръснати извън школата, в които работят, за да няма пристрастия и да не се стига до затваряне на очите в името на по-високите оценки на тяхното училище.

Компютър подбира преподавателите, а в много от класните стаи има видеонаблюдение, но камерите не са чак толкова прецизни, че да могат да засекат царете на пищовите.

Така че, за да няма масово преписване, се разчита на човешкия фактор.

Поне на този етап.

About the Author :