Близо 2000 йеховисти придойдоха в зала „Диана”

1206-jehovaОколо 2000 членове на „Свидетелите на Йехова” днес се изсипаха в Ямбол, за да започнат своя конгрес. В продължение на три дни, от петък до неделя, участващите в тази секта ще слушат и мислят „Кой ще бъде новият владетел на Земята”.

Тази лекция явно е определена за гвоздей на религиозния форум, тъй като е изведена на челно място в програмата, която се раздаваше на познати и непознати из алеите на ямболския парк. За разлика от предишни конгреси на „Свидетелите на Йехова”, сега входът не е преграден от корави момчета, които да отсяват кой може и кой не може да влезе в зала „Диана”.

Участниците в конгреса изпълниха цялото игрално поле, това явно е техен стил, а другите са плътно по трибуните. Освен българска реч, се чуваше и друга, най-често английска, един от лекторите бе представен като брат Гарсия. Братът обаче се оказа, че владее много добре българския език, така че вероятно се е установил в страната ни.

Екзалтация сред публиката нямаше, одобрението се изразяваше чрез аплодисменти, но не френетични. Възрастовият състав на придошлите в Ямбол е от бебета до хора, клонящи към преклонната възраст.

Незнайно защо, в брошурата за конгреса е подчертано, че няма да има събиране на пари. Все пак бе сложена кутия във фоайето на спортната зала, на която пишеше:дарение.

Наемът за зала „Диана” е 500 лева за четири часа, това е по утвърдена наредба по община Ямбол. След четвъртия час се заплаща по 60 лева за „просрочване на времето”.

От Областна дирекция на МВР не знаеха, че в града ни започва такъв конгрес, имаше охрана обаче, на чиито жилетки пишеше „Охранителна полиция”. Вероятно организаторите на религиозния конгрес са наели гардове от друг град, те не са длъжни да уведомяват МВР за публичните си изяви.

„Има ли подходящ владетел?”, ще търсят още йеховистите.

Сложна задача, но всеки с проблемите си.

About the Author :