Близо 14 000 влизат в учебните стаи

челенБлизо 14 000 ученици ще започнат новата учебна година в Ямболска област по данни на регионалния инспекторат по образованието. За първи път в класни стаи ще пристъпят 1268 първолаци, малко повече от броя им през миналата учебна година. Това обаче са прогнозни цифри, тъй като докато училищата не представят образец номер 1 в просветния инспекторат, нещата не са напълно сигурни, тъй като има случаи, когато в последния момент ученици изтеглят документите си поради заминаване в друг град или в друга държава.

Разликата в броя на първокласниците обаче не може да стане драстична. По неписано правило, след завършване на осми клас, броят на учениците рязко се топи. Това е факт от години и се дължи на изчезването на ромските деца от просветната система.

Предварителните данни сочат, че в 10 клас в Ямболска област учебни занятия ще започнат около 940 момчета и момичета, за 11 клас се очакват малко над 920 души в паралелките на професионалните и профилираните гимназии на територията на нашия регион.

Всъщност именно голяма част от професионалните гимназии – Хранително-вкусова промишленост и туризъм, Строителство и геодезия, Механизация на селското стопанство, Техническата гимназия „Иван Райнов”, правят много трудно паралелки в последните години. Подрастващите се насочват основно към ГПЧЕ „Васил Карагьозов”, Математическата гимназия, Г„Васил Левски”, добре стои и Икономическата гимназия. В тях е ясно, че няма да има недостиг на ученици, дори и да има известно движение на тийнейджъри в последните дни преди старта на учебната година.

Над 5 милиона лева се влагат в ремонти на учебните заведения това лято. Под пълна пара са строителните фирми в сградата на двете гимназии – Г „Васил Левски” и МГ „Атанас Радев”. Голям ремонт върви и в Езиковата гимназия, като там мащабна дейност има и в спортния комплекс. От основните училища в същото положение, наваксване на изоставането, са строителите в „Димчо Дебелянов” и „Николай Петрини”. В същото положение почти, са нещата  и в детските градини „Червената шапчица”, „Слънце” и „Биляна”. Парите „вървят” от националния доверителен еко фонд по проекта за енергийна ефективност. По- рано от средата на октомври санирането няма да приключи в повечето учебни заведения, така че обстановката ще бъде малко или повече „бойна”.

Саниране се извършва и в Основно училище „Петко Р. Славейков”, но там парите идват от Международен фонд „Козлодуй”. Основен ремонт се прави и  в едно от ромските училища – „Д-р Петър Берон”, което отчита всяка година голям брой ученици, но никога не е сигурно дали солидна част от тях не се водят само на книга. И там краят на санирането е предвидено за средата на октомври.

2055 деца са записани в детските градини на Ямбол. Подготовката на децата за училище ще бъде в 22 групи с класове от общо 460 деца.

Закриване на общински училища през миналата година на територията на Ямбол нямаше. Към момента те са две начални, седем основни, едно Средно общообразователно училище (това е „Св.Клмент Охридски”). Функционира и едно спортно училище, „Пиер дьо Кубертен”, три профилирани гимназии. В ямболските общински училища се предполага, че при първия училищен звънец ще има 7833 ученици.

Какво обаче е реалното положение с броя на школниците, ще стане ясно след появата на прословутия образец 1.

Борислав Ненов

About the Author :