Благотворителност за тунджанските деца

DSC06824Осмият коледен благотворителен бал за събиране на средства за насърчаване на изявите и таланта на тунджанските ученици и студенти, организиран от община „Тунджа” и от Общински младежки съвет „Тунджа” отново постави рекорд със събраната сума от 42 061 лв., които надхвърлят макар и с малко събраните през миналата година средства в размер на  41 517 лв. Парите са от продажба на покани, от разиграните на търг дарени уникати, от дарения на фирми и от благотворителния базар на коледни сувенири.

DSC06827Вечерта отново се превърна в емоционален празник на благотворителността и желанието да правиш добро за другите.

Тази благотворителна проява е уникална и с това, че обединява усилията на цялата тунджанска общност в името на една благородна кауза. Всички училища, читалища и социални заведения се включиха в изработката на сувенири за благотворителния базар, който става все по-богат с всяка изминала година, а участниците в благотворителния бал щедро отвориха сърцето си и купуваха, защото знаеха, че средствата ще отидат за тунджанските деца.

DSC06829„С това събитие искаме да се върнем към чистия смисъл на благотворителността, която е израз на благородна любов и действия, подтикнати от нея, израз на човешка съпричастност и добродетелност, на уважение и привързаност, на благоволение и достойнство, на щедрост и на духовна сила” обърна се към присъстващите кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, като им благодари, че отново са уважили коледния бал в името на тунджанските деца.

Балът започна с обичая Бъдни вечер, изпълнен от самодейци от читалището във Веселиново и посрещане на малките коледари.

DSC06842По традиция фокусът на благотворителния бал е търгът, където се продават сувенири и уникати. По-голямата част от тях са предоставени от кмета на общината, получени като подаръци при посещенията му в побратимените общини, но има и такива, които са предоставени от други дарители и приятели на общината.

Някои от експонатите увеличиха първоначалната си цена по няколко пъти – рекордът както и миналата година постави погача с начална цена от 20 лв., която беше купена от Регионалния съюз на зърнопроизводителите в общината за 1000 лв. и дарена на Дома за стари хора в Болярско. По утвърдена традиция печеното прасенце, предоставено от „Странджата БГ” беше купено за 500 лв. от кооперация „Тракия” и отново дарено на Дома за стари хора в Болярско.

DSC06848Печената пуйка беше закупена от председателя на Общинския съвет Георги Иванов за 300 лв.

Народният представител Кирчо Карагьозов се сдоби с 3 картини за 2100 лв., а неговият колега Атанас Мерджанов обяви превърналата се в традиция стипендия от 1500 лв., която се връчва в навечерието на 24 май.

Единият от собствениците на „Диана кабел”, Илчо Илчев, купи за 860 лв. картината „Кукер” на Петко Найденов, по 850 лв. дадоха за картината „Секунда вятър” Красимир Трънков и Митко Андонов за икона на Света Богородица. Иконата на Св. Георги беше купена от Стоян Стоянов за 550 лв., а иконата на Исус Христос от Петър Личев за 500 лв.

DSC06928Стоян и Нели Проданови закупиха няколко експоната и в края на вечерта получиха червеното плюшено сърце за дарителя като символ, че наистина носят „Тунджа” в сърцето си. Стоян Проданов закупи луксозен химикал „Нина Ричи” за 500 лв. и го дари на кмета на „Тунджа” с пожелание да подписва още по-добри договори за общината. На същата цена от 500 лв. той закупи и 22 –годишно вино и отново го дари на общината за търга през следващата година.

Във фокуса на вечерта бяха талантливите тунджански деца, които изпълняваха песни. Сред тях бяха Ивет Костова, участничка в „Гласа на България” и Кристина Димитрова, участничка в „X фактор” в група „Салют”. Бяха представени и получили стипендии и награди вече поотраснали тунджански младежи – Димитър Михов, който има издадени 3 книги и братята пианисти Чиликови. Своята благодарност към дарители изказаха и Мишо от Роза и Петя, лечението на които ще бъде подпомогнато с даренията.

DSC06851

DSC06852 DSC06855 DSC06862 DSC06863 DSC06868 DSC06895 DSC06900 DSC06903 DSC06916 DSC06919 DSC06925 DSC06931 DSC06933 DSC06941

Диана Иванова

About the Author :