Благотворителен базар за ремонта на най-старата ямболска църква „Св. Троица“

IMG_3282Втори благотворителен базар за спасяване на най-стария ямболски храм – църквата „Св. Троица“, организира днес, 2 септември 2018 г. от 9 часа Църковното настоятелство, подпомогнато от младежи.

В сенчестия двор на църквата бяха подредени многобройни домашно приготвени сладки и солени кулинарни изделия, имаше и ръчно изплетени сувенирчета. Всички пари, събрани от продажбата, се даряват за ремонт на храма.

Идеята е дошла по нетрадиционен начин. През ноември миналата година Васко и майка му Росица Семерджиеви отишли на екскурзия в Одрин. Там, докато си правили снимка пред местна джамия, видели млади жени да приготвят благотворително храна за нуждите на най-IMG_3297стария мюсюлмански храм там. Това вдъхновило нашите съграждани, че те могат да направят същото за „Св. Троица“ в Ямбол. Споделили идеята с Роси и Магдалена, към тях се присъединили Ваня, Марийка, а докато ми разказваха всичко това,  в двора на църквата продължаваха да влизаха хора, които носеха домашно приготвена храна за каузата.

В Одрин само с един базар била събрана голяма сума пари, почти достатъчна за нуждите на тамошния храм, разказва Росица. Тук не се получава точно така. Първото благотворително начинание е на 1 април – Цветница, когато са събрани 2 600 лева. Затова инициаторите сега повтарят инициативата. „Решили сме всяка година на Цветница да правим такъв кулинарен базар за подпомагане на църквата. Всички храмове трябва да бъдат поддържани – пет века нашият народ се е осланял на вярата. Това е нещо, което IMG_3289всяко семейство трябва да обяснява на децата си, да ги учим на добродетели“, убедена е Росица Семерджиева.

Сградата на храма се нуждае от спешен ремонт – фасадата и камбанарията се рушат, иконите се нуждаят от реставрация. Необходимите средства за ремонта са около 70 000 лева.

„Света Троица” е най-старата ямболска църква, но няма точна дата за нейното построяване. Дискос, запазен в музея, показва, че храмът е съществувал в началото на ХVІІ столетие.

В първоначалния си архитектурен вид, според съвременници, храмът е построен на 50-60 см в земята.

IMG_3305След 1871 г. на мястото на старата църква се строи нов храм, за чието изграждане са привлечени известни тревненски строители, начело с майстор Цаню. Към него има и килийно училище.

По време на Освобождението църквата е изгорена от турците, сегашната сграда е пстроена през 1884 г. В дворът й се намира гробът на ямболския възрожденец Ради Колесов.

На всеки празник на града празничната литургия за здраве и благоденствие на ямболлии се отслужва именно в „Св. Троица“, защото тъкмо храмовият празник става и празник на Ямбол.

Открита е и дарителска сметка на храм „Св. Троица” за събиране на средства за ремонта:

Общинска банка
BG32SOMB91301046965401

Всеки, който желае, може да подкрепи с каквото може богоугодното дело!

IMG_3283 IMG_3286 IMG_3292 IMG_3293 IMG_3299 IMG_3301 IMG_3303IMG_3306

 

 

About the Author :

Leave a reply