Битката между стария и новия кмет опустоши футболния сезон в Стралджа

СтралджаЗа втори пореден път футболният тим на ОФК „Стралджа” не се яви на терена, и за втори пореден път му бе присъдена служебна загуба.

Играта в Стралджа е ясна – новият кмет, е, вече не чак толкова нов, но няма и няколко месеца от избора му, е решил да поеме всичко в ръцете си. И дори далеч преди изборния ден е регистрирал клуб,  ФК „Стралджа 2015”, с който явно е решил да прекрати парите към общинския клуб. Не защото не обича футбола, това е абсурдно – Атанас Киров  е футболистът постигнал най-големи успехи в клубовете, в които е играл. И бе на терена дори  с екипа на родния си град, даже когато годините му понапреднаха.

Обаче. Обаче президент на стария клуб, този, който се нарича Общински футболен клуб „Стралджа”, е победеният на изборите за кмет на общината Митко Андонов. Вероятно Андонов не иска да се оттегли от поста на президент на ОФК „Стралджа”, което води до спиране на парите за мъжкия тим. Нищо че публиката в този град обича да се стича на стадиона и не е редно да бъде заложник на междуличностни крамоли.

Всеки сезон общинският съвет даваше доста пари на ОФК „Стралджа”, твърди се, че когато стралджани играха в Югоизточната „В” група сумата е била към 80 000 лева. Трибуните бяха пълни, въпреки че отборът не хвана ваксата на победите  и отпадна още в първия си сезон в трета дивизия.

Сега отпада и от „селската” група, понеже е ясно, че ОФК „Стралджа” няма да се яви и за следващия си мач. И така , по правилника на БФС, ще бъде изхвърлен от първенството.

Не е добрият вариант  този, при който двама мъже, при това бивш и настоящ кмет на община, не искат  да седнат на една маса, и да се разберат какво правят. А ОФК „Стралджа” бе есенният първенец на „А” областната група…

Само че парите спряха, момчетата се разбягаха и няма кой да излезе на терена. Този град няма такъв  гаф в историята на футбола си. В момента и областният център, Ямбол, е дори без мъжки тим , в нито една от дивизиите – нито селска, нито марсианска.

Всеки властник счита, че историята започва от него. Не започва от него, и не завършва с него.

Не виждам нищо добро в това, че Стралджа изчезва от футбола до края на сезона. И клубът, чийто президент е Атанас Киров, наречен  ФК„Стралджа 2015”, няма да постигне нищо сериозно, без да получава пари от общинския бюджет.

Дали Митко Андонов, дали Атанас Киров са причина да се стигне до тази лоша ситуация, е въпрос на тяхна гледна точка. Но те надали са били избрани, за да разчистват лични сметки помежду си. По устав, всеки клуб има Общо събрание , и именно то е върховният орган, който може да избере  президент на клуба. В някои случаи това право е на Управителния съвет.

В Ямбол, например, е пълен хаос, и това е от доста години. Но в Стралджа можеха да намерят и друг, по-елегантен начин, да си изяснят отношенията.

Не и като закрият мъжкия си отбор по средата на първенството….

Борислав Ненов

About the Author :