Битката за преференциите в Ямболско

kareЯмболските избиратели се възползваха от преференциите, макар да е трудно да се определи точно колко процента от тях са го направили. Различното на тези избори е, че неотбелязаната преференция не се отчита автоматично за водача на листата, което в най-голяма степен го грозеше, че може да бъде изместен, но това не се случи, защото вече не съществува феномена „15/15”, т. е. номерът на партията да съвпада с номера на преференцията. Затова е самите преференции не са случайно, а съвсем осъзнато дадени за конкретната личност.

В „БСП за България” с най-много преференции е водачът на листата Елена Йончева – за нея са гласували 1730 избиратели. Втори по преференции е  Сергей Станишев с 1027 гласа. На трето място е Велизар Енчев – 324 преференции, на четвърто – Деница Златева – 268 преференции, на пето – Иво Христов със 199 преференции, на шесто Румен Гечев – 191 преференции, а Момчил Неков е с 62. Станалите в листата са с под 50 преференции.

В управляващата партия ГЕРБ най-много преференции в Ямболска област също е спечелил водачът на листата – Мария Габриел – 1240, а Лиляна Павлова, за която се носят слухове, че определени хора са „работили” сред ромите за нея, е взела 499 преференции. За Александър Йорданов в региона са подадени 193 преференции, което е меко казано странно, ако те са показател за влиянието на СДС в Ямболска област.

Водачът на листата на ВМРО – Ангел Джамбазки, има 594 преференции, на второ място със 127 преференции е Андрей Слабаков.

За водача на „Демократична България”  – Радан Кънев, в Ямболско са дадени 290 преференции, а за Стефан Тафров – 50.

За „ямболския евродепутат” в листата на ДПС – Петър Чобанов, който беше и финансов министър в правителството на Орешарски, са подадени само 40 преференции.

Останалите преференции за другите партии и коалиции на практика са без значение.

Диана Иванова

 

About the Author :