Билкарят Радостин Бояджиев беше ямболският представител на „Здравей, здраве”

DSC02020Ямболското участие в тазгодишния фестивал „Здравей, здраве” беше на потомствения билкар Радостин Бояджиев, който беше лектор на беседата „Енергията на билките и билколечението”.

Той разказа, че неговият дядо, се занимава с билки от 1946 година, а той е наследил занаята от  него от 1993 г.  „Ние събираме, ние сушим, ние ветрим, ние режим, ние разфасоваме, ние дистрибутираме в страната, но най-зареденият ни обект е билкарницата в Ямбол, в която има всички продукти, билки и извлеци”, представи се в началото на беседата Радостин Бояджиев.

Радостин Бояджиев обясни, че енергията е изключително важна при билките, защото и най-малката разлика между енергийните отношения на частиците може да доведе до изменения в растението. Билката ще бъде лечебна, ако е подложена на подходящата енергия, затова и при тях всеки процес на отглеждане и прибиране на билките е проследим.

Здравеопазването е започнало от извлеци на растения, постепенно след това фармация с пъти е засилила въздействието на растенията в едно хапче, но сега съвременната фармация е изцяло химия и по –скоро вреди на болните. Според билкаря на фармацефтите не им трябват здрави хора, а болни, но живи и затова лекарствата са създадени уж да оправят определен здравословен проблем, но със страничните си ефекти създават друг и се получава порочен кръг на влизане от заболяване на заболяване.

Според билкаря при стандартната медицина проблем е и грешната диагностика, която често се среща особено при трудно лечимите заболявания и хората ги лекуват от това, от което не са болни.

Своята рецепта за здраве Радостин Бояджиев обясни така: „Аз не ям никакви сурови зеленчуци, не пуша, не пия кола, не пия кафе, не чопля семки, но не пия и лекарства, много рядко пия билки, но правя друго важно нещо – слушам вътрешния си глас, който знае от какво имам нужда”.

Според Радостин Бояджиев всичко, което се случва на човечеството и на хората сега е от алчност, а ние забравяме, че нямаме нужда от много, а от достатъчно.

На въпрос от залата кои са плевелите, които са полезни като билки, той отговори, че в парка, например, има 100-120 вида растения, които са лечебни.

Корените на троскота са добър диоретик и спомагат за увеличаване на диорезата и изхвърляне на бъбречни камъни и песъчинки.

Листата на копривата са богати на желязо, използват се при желязодефицитна анемия, но трябва да се берат юни, когато листото е изпечено и е тъмнозелено. Семената на копривата са полезни за ускоряване обмяната на обществата и спомагат за регенериране на черния дроб. Корените на копривата дават енергия, чаят действа при косопад.

Овчарската торбичка действа кръвоспиращо, лайката е противовъзпалително. Цвета на бъза е за дихателни пътища. От плода на черния бъз отровни са само неузрелите плодчета.

Радостин Бояджиев обясни и как се проверява бъз и бъзак – взима се семенце и се слага в две капки вода – бъзакът я оцветява в синьо, а бъзът в червено.

Схемата за прием на билки е проста – огромната част от тях, която е за пиене, се ползва 2 равни супени лъжици се накисват в половин литър гореща вода за 10 минути и това е дозата за деня, която се приема на няколко пъти преди хранене. Корените обикновено се варят, те не киснат.

Билкарят даде и други практични съвети според питанията на хората.

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply