Бивш шеф на СДС получи наградата „Хипократ”, другият отличен заминал за САЩ

DSC07609При препълнена зала (дамско царство, мъжете можеха да се преброят на пръстите на двете ръце), на втория ден от Страстната седмица, в Галерия” Жорж Папазов” се състоя церемонията по връчването на наградите в сферата на здравеопазването.Отличените се знаеха отдавна, те, по традиция, бяха определени  от специализираната комисия към община Ямбол. Въпреки това, колеги,  приятели и роднини, не пропуснаха да окажат уважението си към лекарите и медицинските сестри. Кметът и екипът му бяха в пълен състав почти, не се виждаше само зам.-кметът по европроектите Красимира Петрова. Но пък бе бившият шеф на РДВР-Ямбол Стоян Драгнев, вече доста време също заместник-кмет.

Този път, просто нямаше как, се появи на светло и председателят на Общинския съвет д-р Татяна Петкова. Ако бе пропуснала и церемонията по наградите в областта на медицината, трябваше да напусне мястото си в местния парламент.Какво, всъщност, прави там, и дали изобщо прави нещо, е друга, и дълга тема.

 

DSC07669Бившият лидер на общинския съвет на СДС-Ямбол и известен стоматолог, д-р Иван Свинаров, бе един от двамата, на които бе присъдена наградата „Хипократ”. Зъболекарят бе в строг (черно сако, черен панталон), официален костюм ( няма да му е било лесно, той не обича такъв тип дрехи). Свинаров каза, че е останал искрено учуден, когото е бил предложен от колегите си за отличието. ”Приемам наградата с голяма доза респект, тя ми носи още по-голяма отговорност към пациентите”, заяви още д-р Свинаров. Той отправи и личен поздрав към свой съученик от гимназията, д-р Иван Павлов ( той се бори с тежка болест). ”Искам да му вдъхна кураж”, каза още стоматологът. Да подкрепят носителя на „Хипократ”, или просто да го целунат, бяха дошли дъщеря му Кристина , брат му Вълчо, също свързан от много години със СДС, а след това с ДСБ, както и тъща му.

DSC07637Наградата на името на Хипократ в област „Хуманна медицина” трябваше да получи  д-р Анна Желязкова Димитрова–Петева –  началник на микробиологична лаборатория в МБАЛ «Св. Пантелеймон» – Ямбол. Дамата се оказа единственият лекар с такава специалност в цялата област, но се оказа и далеч от Тунджа. Заминала за САЩ с децата си. Никой от колегите й не са нае да получи отличието от нейно име, така че кметът Славов трябваше да излезе от деликатната ситуация, и обяви, че ще има отделна церемония след завръщането на д-р Петева от чужбина. Кметът дойде по-скоро спортно облечен ( дънки, сако, под което имаше фланелка, която не е за тежки събития), но дръпна прочувствена реч. В нея мъж № 1 на Ямбол заяви, че въпреки всичко, което тежи на главата му – Водния цикъл, Безистена, преустройството на центъра на града, това са маловажни неща, в сравнение с отговорността, която имат лекарите и медицинските сестри.

Както винаги, кметът не чете, но бе подредил добре словото си. Все пак не е лошо да се концентрира повече върху Водния цикъл, Безистена и това, което става с центъра на Ямбол, защото лекарите си знаят работата, но със сигурност искат и другите да си разбират от тяхната.

DSC07635Малък формат от Камерен ансамбъл „Дианополис” придаде интимност на атмосферата, особено с финалното изпълнение, „Танго”, което всички знаят от филма „Усещане за жена” с гениалната роля на Ал Пачино в него.

С  най-високото отличие за медицински сестри –  „Анка Александрова”, беше наградена Йорданка Динева Димитрова. С почетен знак „Герб на община Ямбол” бяха удостоени удостоени 11 здравни работници: д-р Стефка Белчева-Салха, д-р Камен Георгиев Гърдев, д-р Недялка Стоянова Петкова-Влахова, Димитринка Димитрова Митева, Петя Николаева Качулева, д-р Веселин Кирилов Кръстанов, д-р Донка Илиева Стоева, също така медицинските сестри Мати Рафаел Калдерон, Нели Иванова Димитрова и Величка Пенева Бонева, както и Иванка Димитрова Казлачева – медицински лаборант.

DSC07636Медицинските шефове в Ямбол бяха в почти пълен състав: новият стар директор на държавната болница д-р Диманов, д-р Райно Георгиев, член на Борда на директорите на болницата, шефът на Здравната каса д-р Денка Илиева, управителят на ДКЦ-1 д-р Венцислав Славов.

Последва коктейл, но не стана ясно защо общинската управа се стиска и не покани служителите на Хипократ в някой от добрите ямболски ресторанти, а мина гратис, с по чаша вино.

DSC07614DSC07613DSC07621 DSC07624 DSC07628 DSC07631 DSC07648 DSC07673

 

Борислав Ненов

About the Author :