Бивш губернатор и общински съветнички са номинациите в Ямбол за кмет на БСП

КапкаНадпреварата за кандидат-кмет на БСП оформи квартет, между който  младата столетница ще избере своя фаворит за шеф на Ямбол.  С най-много номинации от основните партийни организация на лявата партия били Капка Йоргова, Мариета Сивкова и Катя Георгиева – все действащи общински съветници.

Има и един мъж в това каре, бившият областен управител Николай Пенев, който сега  е председател на Областния съвет на червените . Предложените от структурите на БСП  по квартали, са повече, ала шансовете на другите кандидати са по-скоро никакви.

От дамското трио, опит в битката за Бялата къща има само Мариета Сивкова – на миналите избори именно тя стигна до балотаж с мощния човек на ГЕРБ в Ямбол Георги Славов. Ако Сивкова  бъде избрана за кандидат-кмет на лявата партия, това  ще е нейно трето явяване на местните избори в тази роля. Преди осем години тя за пръв път излезе на пистата, тогава обаче като човек на коалиция „Нашият град”, в която влизаше и бившият двумантен градоначалник Николина Хаджигеоргиева. По онова време Хаджигеоргиева бе вече изключена от БСП, заради това, че на предните избори се бе явила срещу официалния кандидат на БСП Румен Банков.

Капка Йоргова също ще влезе на Общинската конференция на БСП в Ямбол с позиции. Тя досега бе общински съветник от червените, работи в Националния осигурителен институт. Йоргова е почти непозната в публичното пространство, така че е любопитна, ако тя бъде избрана за кандидат на БСП, кога ще я разпознават избирателите.  Подобен случай обаче е познат в близката политическа история на града ни, преди 12 години банкерът Кирил Тодоров излезе от нищото, но спечели кметската надпревара. Все пак имаше мощното тогава рама на СДС, макар етикетът му да бе независим.

Катя Гергиева е третата  фигура , която има много номинации за кмет на БСП. Тя е сред малкото хора в ръководството на столетницата, която има собствен бизнес, и не чака пари от партийни постове. Подобно на Мариета Сивкова, тя също е технократ, има и разпознаваемост в Ямбол. Бившият губернатор Николай Пенев  е самотен в тази женска компания.  Той е с най-голям стаж в партийния апарат на БСП, прогнозите обаче сочат много трудна негова поява като кандидат-кмет.

Възелът ще се разплете едва на 29 август, на общинската конференция на БСП в Ямбол.

About the Author :