„Берое” нанесе погром над нашите в зала „Диана”

???????????????????????????????„Ямбол” допусна втора поредна загуба в новото първенство, след като в събота и домакинството в зала „Диана” не успя да му помогне срещу ”Берое” и той загуби със 71:81. Крайната разлика от 10 точки тотално лъже за съотношението в мача, нашите изоставаха с фрапантна разлика още на полувремето, а малко след него всичко бе решено в полза на старозагорци.

Гостите  от града на липите започнаха ударно, като още през първата четвърт дръпнаха сериозно в резултата и имаха двуцифрен аванс в края на първия период – 23:12. Многобройните грешки в стрелбата и слабата защита позволиха на баскетболистите на Любомир Минчев да имат пълно превъзходство на терена в зала “Диана”.

Втората част засили недоумението от играта на „Ямбол” у публиката. Вместо сръбското каре, съставено от Милян Пупович, Иван Бошняк, Боян Радетич и Милиян Бочка, да е сред най-силните ни състезатели, тези играчи бяха издънките на мача за домакините. Разбира се, най-напред и най-вече схемата, по която се игра срещу „Берое” миналата събота. Явно за разлика от нашия наставник марянович, треньор на старозагорци Минчев бе мислил много и качествено за двубоя и оплете тотално в комбинациите си нашите. Само преди десетина дни, пак в зала „Диана”, но в контрола, „Ямбол” надигра убедително беройци. Тогава сърбите Радетич и Пупович, както и българският национал Денис Агре наложиха надмощие в подкошията. Сега, вече за първенството, и тримата бяха неузнаваеми. Пупович вкара едва 3 точки, Радетич пък бе на терена само 10 минути и нищо не реализира. Денис Агре също се оказа от странните статисти – завърши с 6 точки.

Вярно е, че плеймейкърът ни Бочка, който лекуваше и в три мача травма, бе притискан още рано-рано при изнасянето на топката, оттам и организирането на комбинации бе далеч по-трудно. Че „Берое” бе сега с друго, далеч по-качествено игрово лице, също бе факт – баскетболистите на Минчев се намираха светкавично и имаше голямо движение в играта им.Макар че не трябваше да си баскетболен професор, за да забележиш, че Тихомир Желев постоянно остава без пазач на абсолютно чиста позиция. Далечна позиция, но и това не е тайна – оттам Желев е често убийствен. Както стана и в зала „Диана”, където само за 17 игрови минути гардът-крило на гостите наниза 23 точки.

Много голяма разлика имаше и в играта на чернокожите гардове на „Берое”. При контролата преди десетина дни, те бяха още плахи и неориентирани, а може би и Минчев ги търсеше като маниер на действия.Тогава едва в последната четвърт те показаха класа, сега ни подпукаха бързо. При толкова лош развой на мача, изоставане от двайсетина точки още след 15-та минута, нашият треньор Марянович се оказа, че изобщо не може да разчита на двама от доведените от него сърби – на Бошняк и на Радетич. За тежкото крило Радетич се видя в някои от контролите, че има качества, докато лекото крило Иван Бошняк започна да ме съмнява дали наистина е играл миналия сезон за „Университатя” –Крайова. Оня отбор не съм чувал да е благотворително дружество…

Та сякаш имаше скандали между треньора Марянович и неговите сънародници и по тази причина той продължи мача с българските играчи. Позорът в зала „Диана” срещу „Берое” стигна до 33 точки след 30 изиграни минути – 75:42. В заключителните 10 минути нашите  вкараха 29 точки срещу само 6 за Берое, но когато толкова рано съперникът си и осигурил победата, той няма вече никаква мотивации А и треньорът на „Берое” почна да върти за разнообразие състава си…

За да е всичко не както трябва, „Ямбол” се скъса да пропуска и от линията на наказателните удари – 10 от 21 (47,62 %)

Отново „старите” баскетболисти Станислав Говедаров с 23 т.  и Стойо Чолаков с 12 т., показаха и битка, и класа на моменти, и спасиха „Ямбол” от пълен погром.  Много добре се представи и Евгени Иванов, нанизал 14 т.

Преди няколко дни в „Ямбол” бе привлечен отново Милен Костов, именно той трябва да дублира на пост 2 Говедаров, както да дава отдих и на Бочка. Този вариант още тогава го прецених като безперспективен, мачът с „Берое”, уви, не дава друг трактовка. Дано пък с напредването на първенството…

Публиката беше толкова отчаяна, че по едно време започна да ръкопляска на добрите изпълнения на Берое, защото нямаше на какво да се радва от играта на своя отбор.

За гостите от Стара Загора топ стрелци освен Желев с неговите 23 т, бяха Тодорович с 13 и Мур с 14 точки.

Борислав Ненов

About the Author :