Бели ароматни вина представи винарна “Балар”

SAM_2678Ямбол, 03.02.2018 г.

Бяло вино от последната реколта на сорт мускат отонел на винарна „Балар“ бе акцентът на вечерта „Наздравица с винарна „Балар“, която се проведе снощи в магазин „Омая“ в Ямбол. Моментът не е избран случайно – през месец февруари два пъти празнуваме Трифон Зарезан – по стар и нов стил, тогава е и празникът на влюбените, а любовта и виното са естествено свързани, така че на практика целият месец минава под знака на божествената напитка.

Винарна „Балар“ е малка, има 130 дка собствени лозя в района на село Скалица, община „Тунджа“, представи я инженер-технологът Диана Стоянова. Основните сортове на лозята са червени, има и два бели сорта. Основният сорт, от който „Балар“ прави вино, е каберне совиньон, останалите са мерло, сира, пти вердо, има три по-малки насаждения с траминер, темпранийо и малбек, които използват за купаж. Повечето вина, SAM_2677които прави винарната, са купажни. „Редуцираме добива от лозята си, за да има по-малък добив, но с по-голямо качество на гроздето. Процесът, при който се получава виното, е контролирана ферментация във винефикатори“, поясни Диана Стоянова.

Другото бяло вино, което бе представено на вечерта, бе от сорта гевюрцтраминер. Той, заедно с мускат отонел, са най-ароматните сортове между белите вина. Белите вина по принцип с произвеждат по-трудно, за тях се изискват повече грижи, а ферментацията става при ниска температура, за да се запази ароматът на виното, разказаха производителите.

SAM_2679 SAM_2681

About the Author :