Белите послания на „Белянката”

_MG_3384За осми път бе спазена традицията за провеждане на народен събор в красивата местност „Белянката” край село Иглика, община Болярово. На 29 август 2015 г. стотици хора от близо и далече пристигнаха в този райски кът, за да си подарят ден за празнично безгрижие край ледената вода на чешмата и зеленината на горите наоколо.

А организаторите (общинското ръководство, кметският наместник Георги К. Георгиев и горещият родолюбец бай Димитър Терзиев – Американеца) бяха се погрижили всичко да предразполага към отдих и веселие. За съжаление достолепният господин не успя да се върне от САЩ през лятото, за да присъства лично. Но духом бе с празнуващите край родното му селце с поетичното име Иглика…

_MG_3388Празнична литургия отслужи отец Димитър Ингов в параклиса „Успение Богородично”, издигнат на височината над селото. Благославяйки всички, чрез библейски пасажи той припомни християнските духовни ценности, към които трябва да се стремим и винаги да ги съхраняваме.

Многолюден и колоритен беше и тазгодишният събор. С присъствието си го почетоха общинският кмет Христо Христов, председателят на Общинския съвет – Атанас Дженков, общински съветници, кметове и кметски наместници, общественици, граждани. В качеството си на любезни и грижовни домакини бяха дъщерята на Димитър Терзиев Дяна и нейният съпруг, както и кметският наместник Г. Георгиев, подпомаган от съпругата си. За гостите се грижеше всеотдайно и неуморната госпожа Анева, кмет на с. Воден, помагайки с приятелска отзивчивост.

_MG_3398С приветствени, пропити от сърдечност думи се обърна кметът на община Болярово Х. Христов към участниците в събора. Той им предаде поздрави от Д. Терзиев, изпратени чрез телефонен разговор с него. Послания за повече доброта, доверие и родолюбие се съдържаха в затрогващите слова на общинския кмет. И пожелания за здраве, жизнерадост, празнично настроение, благополучие, просперитет.

С химна на Странджа – песента „Ясен месец” откри г-н Христов музикалната програма, като лично запя. Едно наистина чудесно изпълнение!

Програмата продължи с изявите на оркестър „Елхово”, чийто ръководител Николай Георгиев, и с песните на солистката Нели Танева.

_MG_3407С нескрито вълнение представи г-н Христов тазгодишната знаменита гостенка на събора – славеят на Странджа Славка Калчева. И се разля нейният мощен, ясен глас. С емблематичната „Бяла роза” закичи сладкопойната хубавица своите почитатели като начало. А после продължи с още много прекрасни и обичани песни от своя мащабен репертоар. И се заредиха музикални поздрави, пъстри хора, като първото поведе общинският кмет с националното знаме в ръка. С песента „Дърво без корен” поздравиха г-н Терзиев неговите близки, макар и отдалече.

_MG_3421В горещия следобед още една атракция очакваше гостите на събора – народни борби, последвани от щедри парични награди. Освен тях – бик и два овена, дарени от патриота Димитър Терзиев в памет на съпругата му Марина и на неговите покойни родители.

Всеки, който е бил в този прекрасен кът под странджанското небе, неусетно сякаш става по-добър. С душа бялата и чиста, като пенливата студена, вода, която волно тече от белокаменната чешма. И сближава хората, изпращайки своите бистри и прохладни послания за чиста обич, красота и хармония!

_MG_3422 _MG_3468 _MG_3475 _MG_3402

About the Author :