Без ямболски съдии в професионалния футбол

3e2ea59a2630d9790e5433d58f52aa9fЯмболски рефери в професионалния футбол през новия сезон няма да има. За първенството на елитната група, това бе ясно, но имаше надежда, че някой от нашите представители на футболната Темида ще получи място в „Б” група.

Поне като страничен съдия. И това обаче не се получи, и сякаш е твърде далеч времето, когато наше момче ще раздава правосъдие по терените на професионалните групи.

За последно мачове в елитната дивизия ръководеше ямболлията Галин Москалев. На него бяха поверявани дори някои от най-тежките двубои между грандовете.

И при такава бойна обстановка яростта на президентите на големите клубове не закъсня-срещу Москалев скачаха често от „Левски”, а „сините” винаги имат тежка дума.

В крайна сметка Москалев бе изхвърлен от елитния футбол, а после той си даде сметка, че в България по терените на сериозните групи няма вече да има достъп за него и замина в Германия.

Много години преди Москалев, Димитър Русев бе свирил в майсторската група, а след него се получи огромна пауза. Голямо име бе Ахмед Яшаров, на който се поверяваха и най-жестоките мачове в „А” група, той бе играл за ямболския „Лъсков” през 70-те години на миналия век, ала не е роден край Тунджа.

Доскоро просперираше Николай Костадинов и имаше очаквания той да се качи в по-горна „категория”. Уредникът в Историческия музей и общински съветник от ГЕРБ обаче зацикли, а миналата пролет се заплете в лош сюжет като главен съдия на двубой от „селската” група”.

На мача между „Победа” и „Ударник”/Иречеково/, Костадинов бе блъскан и ритан, разпалени фенове нахлуха на терена и той бе принуден да прекрати срещата.

Подобни неща се разчуват, така че вероятно и това е една от причините историкът да не ръководи сега двубои в професионалния футбол.

А го няма и Иван Вуцов, който в един период идваше често във вилите на Бакаджика и в творческа обстановка възприемаше желанието на Ямбол най-сетне да има рефер на по-солидно равнище…

About the Author :