Без Тони Бърнас „Ямбол” лесен за Варна

???????????????????????????????При отсъствието на контузения Тони Бърнас „Ямбол” не можа да се противопостави при гостуването си във Варна на „Черно море”. Нашият тим загуби с 91:78, като през цялото време домакините са контролирали мача.

Отсъствието на хърватското леко крило очаквано намали силата на „Ямбол”, още повече че на позиция 3 треньорът Радионов изобщо не разполага с друг баскетболист. Стойо Чолаков се опитва да изпълнява тази роля, но той е гард и въпреки старанието му, няма как да се очаква да сработи особено добре на крилото.

Селекцията на „Черно море” също стана много сериозна след като те добавиха в навечерието на първенството националният гард Божидар Аврамов, който и в събота е  сред възловите играчи. При „моряците” има и четирима чуждестранни баскетболисти, което също е атестат за мощна селекция.

Ако приемем статистиката за меродавна, при периферните състезатели са големите проблеми на нашия отбор. Там само американецът Тейлър Лейсър играе пак на познатото високо равнище, като вкарва 28 точки, дава 5 асистенции и овладява 4 борби. Той има и най-високият коефициент на полезно действие сред всички на терена-26 пункта. Нашият плеймейкър обаче е самотен в усилията си при ниските баскетболисти-капитанът Говедаров този път не е в силата си, само 9 точки и коефициент едва 7, Милен Костов има 17 минути, но за толкова много игрово време няма дори едно завършващо подаване. И точковият му принос е нищожен-2 т.. Иван Тенев е на паркета 6 минути, с 0 точки и 0 асистенции.

От другата страна на барикадата външните баскетболисти са далеч по-ефективни и  основно това прави разликата в мача. Проблемът с липсата на равностойност при гардовете, както и отсъствието на второ леко крило се виждаше още по време на подготовката, но така и не се намери решение на този проблем.

Селекцията е въпрос на пари, но не само – така и не привлякохме млади български състезатели с качества, а момчетата от нашата школа или не са ниво, или им трябва много време, докато „захапят”.

При високите играчи нещата на терена във Варна сякаш са на кантар – домакините имат 31 борби, нашият тим 30. От новия ни висок баскетболист, Карон Джонсън, не можем да очакваме голям мач още при втората му среща с жълто-синия екип.

При всички други показатели – при стрелбата от средно и далечно разстояние, наказателните удари и асистенциите, „Черно море” убедително ни превъзхожда.

А баскетболът е логичен спорт, за разлика от футбола, където може да има и случайности.

Така в събота „Ямбол” понесе четвърта загуба от пет мача. Такъв лош пролог в първенството за нашия клуб не се помни от много години.

Борислав Ненов

About the Author :