Без намалени присъди по делото за нападението срещу таксиметровия шофьор

DSC05021Няма да има намаление на присъдите по наказателното дело за опита за грабеж, придружен с опит за убийство срещу таксиметровия шофьор Апостол Вълчев, стана ясно днес – 11 април, по време на разпоредителното заседание. Делото ще се гледа по общия ред, а не по съкратено производство, защото по-малкият от подсъдимите Костадин Стоянов, сега на 16 г., се е признал за виновен, но другият – Симеон Димитров, сега на 20 г., не е признал вината си. Делото ще продължи на 21 май, то се гледа при закрити врати, защото единият от подсъдимите е непълнолетен.

DSC05025На 11 декември 2017 г. двамата възпитаници на Спортното училище тогава са извикали такси, което да ги вземе от края на село Дражево. Шофьорът Апостол Вълчев разказва, че видял Симеон с два сака и излязъл от колата да ги прибере в багажника. Като затворил багажника, както бил в гръб, двете момчета започнали да стрелят без да му кажат нищо. Според обвинението действайки като съучастници и съизвършители те са направили опит да му отнемат оборота – сумата от 52 лева. Симеон е стрелял с газов пистолет, а Костадин е прострелял в областта на гърба пострадалия с преработена в огнестрелно оръжие пневматична пушка. Изстрелът причинил огнестрелно нараняване на гръдния кош в ляво с увреждане на белия дроб, което се приема като опит за убийство. Таксиметровия шофьор не е допуснал обвиняемите в таксиметровия автомобил и е успял да избяга с него, въпреки че е бил наранен.

DSC05029В знак на подкрепа към своя колега таксиметрови шофьори от страната се събраха пред съдебната палата с искане за справедлива присъда. „Постоянно сме на мушката – ограбвани, унижавани, трепани. Една година се бави правосъдието за нещо, което е ясно, а нищо не се случва. Жалко е, че деца вършат престъпления, това означава, че системата ни е болна, обществото ни е болно”, коментира Снежана Никова, която е председател на една от браншовие организации.

DSC05035Таксиметровите шофьори споделиха, че въпреки срещите след инцидента, не са взети никакви мерки за тяхната безопасност.

Бащата на Апостол – Вълко Вълчев, който също е таксиметров шофьор, обясни, че предстоят още операции на сина му, защото още не са извадени всички части на куршума. Майка му – Живка Вълчева, не скри, че всеки ден изпраща на работа сина си и мъжа си със страх. „Просто минахме през ада, в болницата цял месец бяхме плътно до Апостол”, развълнувано сподели тя и призова съдът да накаже виновниците с цялата тежест на закона.

Самото заседание започна с 40 минути закъснение, защото подсъдимият Симеон Димитров закъсня. Таксито му се развалило на автомагистралата и се наложило да го замени с друго, разказа неговият защитник.

DSC05037 DSC05042 DSC05043 DSC05047

About the Author :