Без възмездие за близките на загиналите в катастрофата на Бакаджик

chelen 1Без възмездие – и морално, и финансово, са останали близките на загиналите 18 души при катастрофата на Бакаджик, която стана точно на днешния ден – 28 май, преди 6 години.
Главният виновник за състоянието на катастрофиралия автобус – собственикът Слав Славов, избяга от правосъдие. Той не се е явил дори на последното заседание на Върховния касационен съд през 2012 г., когато окончателно беше потвърдена присъдата от 10 години затвор, и оттогава е в неизвестност.
Другият признат за виновен – шофьорът Господин Господинов, смазан от вина, се е разболял и починал в затвора.
В наказателното производство на роднините на загиналите в катастрофата не беше позволено да се предявят граждански искове, за да не се утежни процесът. Малцина от тях се опитаха да заведат граждански дела срещу виновниците, но удариха на камък. Делото е приключило само срещу шофьора и има постановена присъда, но той не притежава нищо, защото още по време на наказателното дело е продал на децата си апартамента и земеделските земи, които е имал.
Адвокатите на роднините се опитали да развалят сделките, но децата на шофьора напуснали страната и отишли в чужбина и ищците е трябвало да платят солидни суми за служебни защитници, които да представляват интересите на липсващите, за да продължат делата.
След като е починал шофьорът, принудителното изпълнение на гражданските искове е било насочено към наследниците му, но те са се отказали от наследство (каквото той практически не притежава) и са се освободили от отговорност.
Срещу собственика на автобуса гражданско дело не е заведено, защото той е в неизвестност, а за да има процес ищците трябва да платят за служебен защитник.
chelen 2И така всички роднини на загиналите попаднаха в омагьосания кръг на недъгавата ни съдебна система и на зле работещи институции. Според роднините не е нормално обвиняем за смъртта на 18 души да напуска страната, когато официално се води под домашен арест, и не е нормално повече от 3 години той да не е открит.
Според адвокат Весела Сотирова, която защитава интересите на част от роднините, е належащо да се върне старата съдебна практика – при налагане на наказание повече от 10 години затвор, подсъдимите да бъдат задържани веднага в съдебната зала и настанявани в затвора до приключване на цялото съдебно производство, за да се избегнат зачестилите случаи на избягали от правосъдието.
Единствените средства, които като компенсация роднините на починалите са получили от държавата и от застрахователната компания, в която е направена застраховката „Гражданска отговорност” на автобуса, са по 10 000 лв. на загинал помощ от държавата и по 34 000 лв. от застраховката. Но и там са е намерил адвокати, който е извлекъл изгода от мъката на хората. За да си получат парите от „Лев Инс”, всички роднини на пострадалите са били „посъветвани” или по-скоро „принудени” да сключат договор за консултантски услуги с адвокат Галина Дойчева, според който са длъжни да платят 5 % от получената сума, а ако го развалят да възстановят 5000 лв. за извършени разходи. По този начин адвокатът е получил за всеки починал по 1700 лв. възнаграждение или общо 30 600 лв., а вероятно е имал и договори с ранените.
Сред най-пострадалите са двете глухонеми деца, чийто баща загина в катастрофата, а малко след това почина и майка им и те останаха кръгли сираци.
За всички роднини на загиналите остава мъката от неочакваната загуба и горчивия вкус, че са станали жертва на недъгавата ни съдебна система, защото нямат дори и морално удовлетворение за постигнато възмездие.

Диана Иванова

About the Author :