Безработни плащат здравни осигуровки до 25-то число

DSC00070AДо 25-то число на всеки месец трябва да бъдат внесени здравните осигуровки от хората, които са задължени сами да се осигуряват (трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване). Според правилата те се отнасят за предходния месец. Това означава, че здравната вноска за месец януари 2014 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2014 г. Минималният размер на здравноосигурителната вноски и за тази година е 16,80 лв. От НАП напомнят също, че всички лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в териториалните структури на НАП по постоянен адрес декларация – образец 7. Тя се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, които не са осигурени на друго основание. Тоест ако от 1 януари сте в това качество и трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то до 25 февруари трябва да подадете декларация образец 7. Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски. Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега. Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на НАП могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

About the Author :

2 Comments to “Безработни плащат здравни осигуровки до 25-то число”
 • трайно безработен висшист
  December 20, 2015 - Reply

  ,,(трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата……..)” – А КАК ДА СЕ ОСИГУРЯВАМЕ ОТ ДЪРЖАВАТА? Искаме държавата да ни осигурява здравно, защото нямаме доходи. Как да се направи така да не съм задължен да се осигурявам сам, защото аз нямам доходи и работа, a да се осигуряваме от държавата? Нещо не е добре написан този закон. Излиза че хората които са без доходи от дълго, сами не искат да ги осигурява държавата, а това не е така! Напротив! Искаме! Но как? Както в скандинавието държавата осигурява безработните си граждани, защото знае, че те нямат доходи. Всички безработни там държавата ги осигурява.
  Какъв е този абсурден закон за здравно осигуряване у нас? Защо безработни и то трайно безработни които никога не са работили, за които държавата не си мърда пръста да им осигури работа, нито получават доходи от някъде, трябва да плащат здравни осигуровки? От къде да вземем пари? Безработни висшисти нямаме първа работа още. И никъде не искат да назначават на работа особено в провинцията. От къде да вземем пари, защото не можем да крадем! След като никога не сме имали доходи как да намерим пари? От къде пари? Родителите са бедни, не могат да плащат постоянно, достатъчно е че осигуряват поне ,че иначе сме клошари, висшисти по боклуците големи хора на около 30г. как не я е срам държавата и тия от които зависят тия неща?

 • Безработна
  January 5, 2016 - Reply

  Малоумна държава.

Leave a reply