Безплатна правна информация предлага Регионалната библиотека в Ямбол

bibliotekaСъвсем нова, полезна услуга предоставя Регионална библиотека „Георги С. Раковски“ – Ямбол, на гражданите на област Ямбол, информират от там. Всеки посетител на библиотеката има възможност да получи напълно безплатно правна информация относно правни въпроси или казуси, които му се налага да решава в своето ежедневие.

Регионална библиотека „Георги С. Раковски“ – Ямбол, предлага услугите си, за да насочи гражданите да се справят с юридическите проблеми, които имат. Особено в случаите, когато те са изправени пред правен казус и не знаят как да го решат, не знаят от къде да започнат или нямат средства за скъпи юридически консултации.

Новата услуга се реализира благодарение на сътрудничеството на библиотеката с Правната клиника към Юридическия факултет на УНСС и Фондация Глобални библиотеки – България, и с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България.

Гражданите имат възможност да зададат своите правни въпроси на email [email protected] , както и на място в библиотеката. След като веднъж бъде получен от служителите на библиотеката, въпросът се предоставя на Правната клиника в УНСС. Библиотеката, както и правната клиника, гарантират запазване на конфиденциалността на предоставяната от гражданите информация.

В рамките на три работни дни след постъпване на запитването, на предварително посочен имейл или на място в библиотеката, гражданинът получава съвет как да реши своя правен казус: самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безвъзмездна правна помощ или по друг начин.

Като примери за популярни казуси, по които гражданинът може да получи правна информация, са посочени: как да бъде признат трудов и/или осигурителен стаж, ако е работил в чужбина; какво да направи, ако бездомни кучета го нахапят на улицата; ако е пенсионер, работодателят длъжен ли е да удържа вноски за осигуряване и др.

About the Author :