Баскетболният Ямбол започва труден сезон след слабото трансферно лято

БаскетболБаскетболният Ямбол започна усилена подготовка, въпреки слабото трансферно лято. С тримата привлечени нови, някои от които реално са стари играчи, – Стоян Петков, Николай Върбанов и Венцислав Петков, отборът ни може да претендира за тима с най-малко трансфери за новия сезон, дано това да не се отрази на играта и отново да се борим не за челните, а за последните места в Националната баскетболна лига. Така или иначе с новите попълнения Ямбол ще трябва да защитава старата си баскетболна слава, друг е въпросът колко ще му се отдаде това, след като средната възраст на отбора не достига дори 23 години.

В края на август на първата тренировка се явиха само петима състезатели, водени от треньора Петър Петров. Сред тях бяха железният 36-годишен капитан Станислав Говедаров, който е сред ветераните в отбора и започва четиринадесети сезон за Ямбол. Той ще играе като атакуващ гард. Заедно с него тренираха и ямболските баскетболисти  – 23-годишният Евгени Иванов, който ще играе като леко крило, 20-годишният Росен Иванов, който също ще бъде леко крило, 20 – годишният Андрей Иванов, който ще играе като тежко крило и 18-годишният Стилиян Иванов, който ще бъде плеймейкър.

баскет 2В края на август беше направен и първият трансфер – Ямбол си върна тежкото крило Стоян Петков, който се възстанови от контузия, а предният сезон беше в „Балкан”. Той е играл за отбора седем поредни сезона и сега започва осмия.

В началото на септември Ямбол направи и другите два трансфера. За втори сезон в отбора отново ще играе като център Николай Върбанов, който идва от „Балкан”, за първи сезон в Ямбол ще покаже възможностите си плеймейкърът Венцислав Петков, който идва от „Лески”.

Сред останалите попълнения в отбора са другият ветеран, който играе вече 14-ти сезон в Ямбол – тежкото крило 29-годишният Стойо Чолаков.

За втори сезон в отбора са 18-годишният Александър Драгоев – леко крило и 16-годишният Николай Михайлов – тежко крило. Отборът се попълва и от трупащите опит ямболски баскетболисти – 17-годишните атакуващи гардове  Самуил Желязков и Делян Колев и 16-годишният Александър Матушев, който е на поста леко крило.

Стартовата петица ще бъде Венцислав Петков, Станислав Говедаров, Евгени Иванов, Стоян Петков и Николай Върбанов.

Труден нов сезон чака отново ямболския отбор, опитните играчи са малко, младите са повечко, но доброто е, че мъжкият отбор дава шанс на младите ямболски баскетболисти да трупат опит и да се доказват, дано това донесе печалба и на отбора.

Другата добра новина е, че отборът ни е най-вече ямболски – от 14 играчи 9 са родени в Ямбол, и са представители на нашите отбори кадети или юноши.

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply