Бареков пак наметна бялата риза

barkoНиколай Бареков пак наметна бялата риза. И пак отива на заколение, макар че тия дни няма избори. Ако е заръчал на майка си отново да раздаде на комшиите по една бутилка вино и шоколадови бонбони, тая жена хептен ще се охарчи.

Или ще попадне в очите на данъчните, а от тях няма измъкване. Освен ако не се пусне нещо, което да изстуди ръцете им, както казваше Захарий Стоянов.

Кръстоносният поход на Бареков срещу вожда и учителя на българския народ ББ е ясен – бившият телевизионен водещ трябва да отклони вниманието от факта, че важни герои  напуснаха бардака му. Най-напред се изсули Ангел Славчев, който още когато се появи в „България без цензура” подписа политическата си кончина.

Следващият бе ясен – вечният коалиционен партньор, една интересна професия, апропо, Красимир Каракачанов, също вдигна гълъбите. Агентът от Държавна сигурност, превърнал ВМРО в мушия, обича да е там, където има софра.

Богата софра.

А при Бареков вече май я карат на сухоежбина. И няма да има концерти. И няма да върви с него нито Нешка Робева, нито онова девойче, което не може да пее, ала се опитва да прави това по мегданите. Не само в село Попинци, Панагюрско, а и в градовете.

Че вождът и учителят  ББ е заигравал с мафията  го знаят и в забавачниците. Едно американско списание преди години описа някои неща около актьорската дейност на бившия премиер.

И българските специални служби, и ЦРУ запазиха ледено мълчание. Американците всъщност, намериха начин да покажат, че генералът е техен човек.

И Андрей Луканов бе техен персонаж, само че съчетаваше това с близост и до КГБ, а в Кремъл не обичат подобни номера. И трябваше да се разделим с бащата на пазарната икономика в българския и вариант.

Дали Бареков не си припомня и последния път и на Илия Павлов, Емил Кюлев и ред други светли фигури? Защо обаче това витае в сънищата му – някой го държи на синджир или парите се стопиха, а идват пак избори.

А вече няма момичетата на Нешка да танцуват. Няма и онова момиче да се опитва да пее химна. Дори вечният коалиционен партньор Каракачанов трудно, но все пак стана от софрата. Празна маса, какво да и гледа повече…

„Моля се само другата седмица да съм жив и здрав”, рече тия дни Бареков. Сега сме другата седмица. Мая Манолова още не може да повярва, че не оглави БСП, Миков се чуди как ще угоди на всички в модерната лява, Лютви Местан работи по новия концепс.

Дори ББ нещо мисли. Ще ни каже какво е, на следващия ден ще се отрече от него.

А майката на Бареков пак ще обикаля махалата с бутилки вино и шоколадови бонбони. Хищниците от Данъчното обаче дебнат. Освен ако оная банка не вземе да възкръсне и Бареков не тръгне отново по села и паланки да обещава всичко на всички.

Борислав Ненов

About the Author :