Бареков, кажи, че и кенефите при комунизма бяха прекрасни!

 

Barekov…Прелиствах тия дни едно друго от времето на великия Преход. И попаднах на една „приписка”, която съм драснал по време на евроизборите. Заради компютърния ми гений, текстът тогава отиде нейде на майната си, а днес взе че цъфна. И ето какво е било според оная приписка.

 

…Докато вождът и учителят на българския народ Бойко Борисов даваше последни напътствия в Ямбол на туземното население да не ходи на 25 май за риба, а да гласува за ГЕРБ, другият титан на мисълта, Николай Бареков, в Сливен обяви Тодор Живков за велик държавник.

 

Тия тримата ще се скарат как ще се подредят по величие-дали все пак Бай Тошо да е начело, пък сетне ББ и тогава Бареков, или вкупом ще се качат на шампионската стълбичка.

 

…Аз предпочитам да чета историята по мои фрагменти. Някъде в 10 клас се наложи лекарите да ме понакълцат в болницата. Като си свършиха работата, в коридора заварих цяла редица от маси-болните трябваше да обядват.

 

Нямало обаче къде, затова в коридора…

 

…В кафенето на Пловдивския университет имаше машина за ободрителната течност, изключително нужна след нощните турове из кръчмите или пък след като си гледал до припадък огромната таблица по старобългарски език, закована на стената в стаята.

 

От второто, всъщност, на изпита се оказа, че няма никакъв смисъл, защото проф. Стефан Илчев потвърждаваше това, което бе казал още при първата си лекция: ”В България има само двама души, които разбират от този език. Единият е проф.Кирил Мирчев, той е покойник, другият съм аз”.

 

При тази разстановка на силите, най-добре беше да парясаш и учебника, и огромната таблица, и да търсиш друг изход от този лингвистичен Титаник.

 

За кафенето обаче ставаше реч. По схемата, дадена в гимназиалните ни учебници, ние трябваше вече да живеем в комунизма. Работата обаче нещо се намачка и я карахме все още в развитото социалистическо общество. И нямаше пластмасови бъркалки, и колежката преди теб разбъркваше захарта с метална лъжичка, после я поставяше в чаша с вода.

 

После друг я взимаше и почваше същата манипулация. И все така, докато затворят кафенето. И на другия ден, и през следващия месец.

 

Който искаше цивилизация, трябваше да отиде в „Тримонциум”. Там обаче бе убийствено скъпо и по луксозните столове се разполагаха грациозно проститутките.

 

Някои от тях се бяха маскирали като студентки. Едната бе дошла от Рабфак, но другата бе класирана на кандидат-студентския изпит на първо място.

 

Имаше написана само една шестица-нейната.

 

И двете куртизанки не знаеха нито на кой изпит точно се явяват, нито за какво става дума. Оказа се, че нямало значение-взеха дипломи по-рано от туземците.

 

Тогава вождът Бареков трябва да е търкал гащите в 9 клас, а ББ вероятно се е готвил да гаси пожарите. И може би дори е прочел вече „Винету”.

 

Днес е още по-зле. Може и изобщо да не виждаш професора и учебника, а направо да му занесат парите и той да врътне шестицата.

 

…Съседът ми по чин в гимназията Здравко Куртев се бе отплеснал от играта на шахмат и нещо се заслушал в словото на учителя ни по обществознание. Куртев не бе особено любознателен, но като селско момче(бе израснал в борческото Калчево) гледаше да има логика в нещата. И докато му кажа да си затваря плювалника, попита другаря Генади Трайков защо има разминаване в датите- вече трябвало да сме в комунизма, а още сме живеели в развитото социалистическо общество.

 

Другарят Трайков дори не си облиза носа с език, както му бе навикът, а се затича и избърса един свиреп шамар на Куртев.

 

…Под тепетата, в Алма матер, имаше един юнак. Трябваше да преподава Начално военно обучение. Беше си въобразил обаче, че ние сме дошли в университета, за да се наслаждаваме на знанията му за бойните отровни вещества. И бъркаше казармата с мястото, в което се намирахме. Затова сливаше двата учебни часа и 90 минути трябваше да му слушаме глупостите. Дори тези, които бяха служили на границата.

 

Да не говорим за жените, за които това бе смъртна скука. Пенсионираният идиот обаче плямпаше и плямпаше. И все по 90 минути-без междучасие.

 

Теглих му една майна и отидох да пуша, като му обясних, че след това ще вляза при ректора, за да разбера какво все пак изучаваме в поверения му университет. Ректорът бе отишъл в някаква командировка, но аз бодро съобщих на нашия човек, че сме говорили и сме се изяснили-не сме в казармата, може да се пуши и трябва да има почивка.

 

Оня с бойните отровни вещества в мозъка си, не посмя, естествено, да пита ректора, дали съм ходил при него. Обаче зачотът стана епос за мен и се явявах на него десетина пъти.

 

Но пък пушихме, а жените можеха да отидат до тоалетната. Все пак тялото крепи душата, както бе обяснил някога Санчо Панса на Дон Кихот.

 

…Бареков и ББ са жертви на аборта, както бяха писали двама съветски класици.

 

Сергей Станишев е същата пиеса. Ако БСП бе лява партия, щеше веднага да премахне плоския данък и да въведе прогресивното подоходно облагане.

 

Само че така го начукваше на своите милионери, а те са легион. И си избърса ръцете с ДПС. ДПС пък си бърше винаги ръцете в облъскания се електорат, за да може босовете му да пият шампанско на всички избори.

 

…В ямболската Математическа гимназия, в първия и випуск, Волен Сидеров и Валери Симеонов свирили в училищната рок банда. Огнян Пейчев-също.

 

Приятели-и тримата. С Огнян сме слушали радио „Свободна Европа” в неговата къща край Тунджа. Изглеждаше нормален човек-свиреше готино и на китара, и на пиано. Правихме заедно „Екогласност”. После почна да се катери към властта, обаче темпото му се видя май бавно. Пък и Волен вече бе фактор в политиката и се сетиха, че са седели в една класна стая.

 

Нататък е ясно-Огнян Пейчев стана народен представител. Щеше да идва всяка седмица в родния си град, но бързо разреди. Накрая го купиха от ГЕРБ. Преди това обаче Сидеров му го бе начукал с финансов документ, от който нямаше мърдане….

 

Каква картинка сме-ние, половината идиоти, оставихме другите идиоти да ни яздят.

 

И онова л…о, което на 10 ноември 1989 г. е било едва на 17, сега да ни обяснява колко прекрасен бил комунизмът. Той живее обаче по капиталистически. Не като в Скандинавия, разбира се, а по балкански маниер-в изключителен лукс.

 

И ще прати циганите в трудовите войски, а нас да доучваме бойните отровни вещества.

 

А бе пич, кажи, че при Живков и кенефите бяха прекрасни. Тъкмо да просълзиш Сергей Станишев, пък после да си приберете сребърниците.

 

Ти-от оная банка, той-от Кремъл.

 

Както си я подкарал, какво ти пречи?…

 

Борислав Ненов

About the Author :