Банков с виолетовата фланелка, Ал. Стойков е тиха вода

DSC_0489Ямболските политически лидери често идват сякаш от нищото. Често и изчезват така, както ненадейно, по странна ирония на съдбата, са се появили.
Някои танцуваха само едно лято, други оглавяваха партиите, а и местната власт, в продължение на доста време. Едни излетяха високо-или по жълтите павета на столицата, или във водите на едрия капитал.
Сега политическият пейзаж в града ни е доминиран от вече понатрупалата възраст ГЕРБ. Там има две лица, които коренно се различават. Лидерът на общинската организация в Ямбол, Александър Стойков, е малко познат на широката публика. 48-годишният инженер е работил през  комунизма в Авторемонтен завод „Георги Калчев”. Не блести с ораторски способности, по-скоро е свит и избягва излизането пред публика. Докато бе депутат от Ямболския избирателен район в предходното Народно събрание, гласът му май така и не се чу.
Но все пак попадна в светлината на прожекторите, и то за лошо-примамен бе от групата депутати, искащи да получат изгодно скъпи мобилни апарати. Групата стана популярна като „Верту”, а в нея бе и другият депутат от ГЕРБ, Светослав Тончев, който сега не влиза в големите сметки нито на Георги Славов, нито на Цветанов.
Градският лидер на партията на Бойко Борисов има огромно за днешните представи семейство-баща е на четири деца, най-малкият – Венцислав е само на 3 години, Николай е на 8 г., докато Йоан е във вихъра на пубертета-на 18 г. е, а най-голямото дете, единственото от женски пол-Велина, е далеч напред-тя е на 23 г.
Съпругата на Александър Стойков е акушерка по образование, дълги години е работила в тукашната болница, но от няколко пролети се грижи само за домочадието си.
Бившият депутат и настоящ шеф на ГЕРБ край Тунджа може да не е много богат, но има възможност да осигури нужното за голямата си фамилия-съсобственик е на фирма „Иваго”. Тя се занимава с производство на бордови каросерии и автомобилни фургони- нещо, изучавано в Алма матер от Стойков. Той не обича да говори за бизнеса си, но притежава със съдружниците си 7 халета в бившата държавна фирма „Фомис”. Халетата са доста големи-ямболският шеф на ГЕРБ казва, че са купувани навремето без кредити. Но допълва, че сега се налага да прибягват до заеми от банките, защото бизнесът върви не особено лесно.
Ала върви.
Александър Стойков е от бежански род-неговите предходници се спасяват от турския тормоз в Източна Тракия-пристигат в Ямболско от село Аврен. Най-напред се настаняват в близко до града село, после получават място в града-в отпуснатите от общината места в края на  Ямбол..
„В Ямбол не са ги посрещнали доброжелателно, много трудно са стъпили на краката си”, казва шефът на градската организация на ГЕРБ. Той израства именно в Аврена, и то на улица „Аврен”. Всъщност, в този бежански квартал, почти всички улички са кръстени на градове и села от Източна Тракия-Виза, Енос, Чорлу, Ксанти, Драма, Силиврия…
Стойков не е оратор и публична фигура, но явно се ползва с голямо доверие, както от страна на областния шеф на ГЕРБ и кмет на Ямбол, Георги Славов, така и от централното ръководство на партията. Именно на Стойков бе поверено да оглави предизборния щаб на формацията за парламентарните избори през миналата година.
А случайни лица не получават такива задачи-там, в кухнята, движиш парите, предизборния график и още куп други неща, които трябва да останат потайни…
Едрата, крупната фигура на ГЕРБ край Тунджа е ясна-Георги Славов. Кметът, който успя да стигне и до втори мандат, обаче попадна в дузина съдебни дела и неговата „сага” е за отделен текст.
…Румен Банков е играч от „ветераните”. И в БСП, и в ямболската политика. Осем лета бе в Бялата къща, като зам.-кмет на Николина Хаджигеоргиева по икономическите проблеми, която бе избирана с бюлетината на „модерната лява партия”.
При третото явяване на Хаджигеоргиева на кметските избори, обаче се оказа, че между нея и ръководството на БСП вече има огромни разминавания.
И червената партия издигна друг кандидат за Бялата къща-Румен Банков. С двама леви кандидати за кметския стол, БСП на практика се самоуби. И вече три мандата не може да се върне нито на градоначалническия пост, нито да оглави неин човек Общинския съвет.
Най-напред от нищото изскочи банкерът Кирил Тодоров, получил звездните си години чрез подкрепата на СДС, макар формално да бе издигнат от Инициативен комитет под етикета независим.
После БСП бе пометена от електоралната лудост, наречена Бойко Борисов.
Румен Банков обаче оцеля в ръководството на ямболската БСП. Носеше-и носи-виолетовата фланелка в местния парламент /в колоезденето така се наричат състезателите, които проявяват най-голяма активност/, но не може да осигури победата при щурма на Бялата къща.
След като той самият опита, после към градоначалническия пост бе пратен на избори арх.Димитър Бъчваров, сетне Мариета Сивкова. И пак фиаско.
Въпреки че постоянно е подсъдим по различни дела, кметът от ГЕРБ Георги Славов, не пада от креслото си.
В Ямбол мнозина бяха сигурни, и дори вървяха облози, че във Върховния съд, където по едно от делата на Славов, трябваше да сложи точка уж, ямболийката Саша Раданова, осъдителната му присъда е сто процента сигурна, топката пак избяга…
IMG_0105…Румен Банков обича срещите с медиите, за разлика от общинския и областния лидери
на партията на ББ. Шефът на червената партия в региона е винаги в епицентъра на скандалите в местния парламент, където е от няколко века.
Твърди се, че познава отлично процедурните хватки и правилника за работа на Общинския съвет, ала при приемането на бюджета се оказа, че е проспал нередностите и чак след няколко седмици обяви, как тази сесия е незаконна.
Срокът за оспорване пред съответните инстанции обаче бе профучал…
…Носят се легенди за богатството на Банков. Дори му лепнаха прякор, заради тия му несметни богатства.
Лидерът на БСП в областта, обаче не попадна нито веднъж под прицела на прокуратурата.
Тя ли спеше в годините, когато Румен Банков бе зам.-кмет, той ли си изпипваше работите юридически, или пък всичко е просто клюки, остава като въпросителна.
…Бащата на червения лидер е бил някога шеф на ямболската просвета. Брат му е лекар, двамата живеят  в бащината си къща, която не се отличава с лукс.
Поне отвън.
Румен Банков имаше период на близост с един от най-богатите мъже в Тунджалъка-Стоян Проданов. Работеше и като юрист в неговата фирма, вечеряха понякога семейно-засичали сме се в ресторант „Милениум”, а имам доверие на очите си.
Нещо между тях обаче се разбърка и сега лидерът на БСП работи като застраховател.
Той обича ироничния изказ, бърз е в реакциите си, а това се случва да му играе лоши шеги. Наскоро със сарказъм попита :”Кой беше Георги Първанов?!”.
След две-три седмици излезе, че помни експредседателя на БСП и двумандатен президент
на страната ни, и се зарече, че няма да отиде да го види, дори  Първанов да дойде край Тунджа.
Георги Първанов наскоро дойде, но Банков изпълни заканата си, и не пристъпи в Синия салон, където лидерът на АБВ разясняваше позициите си.
Че шефът на червената партия в областта е сериозен играч няма съмнение.
Но освен виолетовата  фланелка в Общинския съвет, трябва да спечели и жълтата. А тя се дава на водача в класирането.
…Румен Банков все още не е лидерът на колоната…
Борислав Ненов

About the Author :