Балки се нави за самостоятелна фотоизложба

БАЛКИ 2Един от майсторите на художествената фотография в Ямбол, Йордан Танев, познат като Балки, се нави за първата си самостоятелна изложба. Някогашният възпитаник на  гимназия „Васил Левски”, преминал като юноша през школовка в живописта при Петко и Диана Йорданови, както и при Цветан Казанджиев, каза за „Делник”, че една фотоизложба е въпрос най-вече на организация. А той отдавна има достатъчно творби за представяне пред публика.

42-годишният фотограф, учил в Художествената академия „Жул Паскин”, специалност „Живопис”, отдавна се „обрече” на фотообектива. И бе крайно време хубавите му работи да се съберат под един покрив.

Балки, както го наричат от сто години приятели, познати и почти познати, идва, разбира се, от комедийния сериал „Напълно непознати”. Прякорът е дело на тандема Митьо Вълев-Калпавия и Станислав Костадинов-Санчо. Първият влезе в куриозите на българската литература с първата си стихосбирка „Кални мехури”, издадена само в 15 екземпляра. Вторият, Станислав Костадинов-Санчо, бе на млади години музикант в известна софийска рок група, после се насочи към Българската православна църква и напусна подиума, заменяйки го с черквата „Свети Николай”.

БАЛКИ 1Йордан Танев-Балки обаче остана в греха и признава, че няма нищо против да снима и актова фотография, ала при нея нещата стават по-скъпи. Ямболският фотограф е страстно привлечен от отраженията и в много от творбите му те намират чудесен изказ.

Балки обича да си спомня как е попаднал в затвора, но това е негов мит, и вероятно е бил някога в изтрезвителното, приет от него като място за излежаване на присъда.

Този мимолетен опит, естествено, не го отучил от бохемството, но купоните край Тунджа и из страната, стават в тесен фотаджийски кръг. Може и в село Маточина, където нямал статив, и ползвал при нощните си снимки цветарника на домакина Константин Зайков.

Балки познава и положителни хора. И досега, когато срещне прокурора Милен Божидаров, двамата се наричат Батка, светъл спомен от ученическите години. Д-р Събин Ханджиев, също Батка, обаче замина отдавна да живее и работи във Виена, и така остави Балки на грижите на съученичката си д-р Мария Милева.

Всъщност, както е и редно за един фотограф, той няма медицински нужди, и каквото честно заработи през деня, вечер се споделя с приятели в някое уютно кръчме.

Йордан Танев-Балки е носител на Специалната награда от фотоконкурса „Кукерландия” за 2010 г.  Не желае, и не е бил никога папарак, споделя, че най-много му се иска да прави репортажна фотография, ала тя била най-скъпа.

Скитал е из Франция като гост на сестра си Татяна, която е преподавател по история на модерното изкуство в Тулуза и преподавател в университета в Тарб по танци. България обаче му е достатъчна и непрестанно вижда причини да я снима.

В крайна сметка догодина, наесен, Балки ще кани на първата си самостоятелна фотоизложба.

Отсега е ясно, че е нежелателно облеклото да бъде официално.

Борислав Ненов

About the Author :