Бабинден празнуваха в читалище “Пробуда”

Ямбол, 21.01.2020 г.

Празникът Бабинден бе отбелязан днес в читалище „Пробуда“ заедно с пенсионерски клуб „Яворов“. От читалището бяха подготвили забавна викторина с награди, а възрастните жени се веселиха и танцуваха от сърце.

Припомнено беше, че 21 януари – един от големите народни женски празници, е посветен на тези, които израждат бебето помагат на младите булки и невести, те са били единствената родилна помощ през вековете.

Според традицията, бабата отива по къщите, където е бабувала през годината, носи мед и червен вълнен конец. Малките бебета ги окъпва, а на по-големите измива лицата и очите. Слага по челата и бузките им по малко мед и залепва червен конец с пожелание да са здрави, румени и пъргави. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила. За лесно раждане бабата акушерка трябва да се прекръсти, да запали кандило и прекади къщата, да затвори прозорци, врати и да отвърже всичко завързано. Така раждането ще върви по-лесно.

Младите жени, които имат деца от 1 до 3 години, вземат менче, сапун и хавлия, отиват на чешмата, напълват менчето с прясна вода, пускат в него стрък босилек или здравец и посещават дома на бабата. Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и й подава пешкира, който е донесла. Целуват й ръка и я даряват – с риза, престилка, терлици, баница. Започва весело и буйно пиршество, придружено с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки и сценки. На трапеза могат да седнат само жени.

В съвременния облик на празника се включват акушерки и лекари. Отдава се почит на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България. Денят на родилната помощ честваме официално у нас на 21 януари (нов стил) от 1951 г.

About the Author :

Leave a reply