Бабинден в село Кукорево

DSC00007Истински е този празник, на който се прекланяме пред хората в бели престилки, чиято професия е свързана с най-великото чудо на този свят – раждането и грижата за децата ни.

Както всяка година на 21 януари – Денят на родилната помощ – Бабин ден беше отбелязан в Народно читалище „Виделина – 1928” и Пенсионерски клуб „Надежда“ село Кукорево. Клубът се изпълни с жени, които очакваха пристигането на “бабата” – селската акушерка, която е бабувала през годината.

Приветствие към всички жени отправи председателят на клуба Тодор Тодоров. Артистичните дами   пресъздадоха ритуала Бабинден – израждане на родилка, повиване на бебе. Извърши се ритуално поливане на бабата с вода, за да си измие ръцете и даряването й със сапун и нова кърпа. Тя от своя страна пожела колкото са пръските от водата толкова бебета да се родят в селото. Секретарят на читалището  пожела на всички здраве, късмет и повече деца в село Кукорево през 2015 година. Празникът продължи с обща трапеза, песни, викторина, танци и хора.

На този ден царуват жените и този празник се е почитал като чисто женски, и на него не са се допускали мъже. Те благосклонно си траят, защото дори само да погледнат веселбата рискуват да разгневят жените.

 Веселина Димитрова – читалищен секретар

 

About the Author :